Fırında bütün tavuk; Türk mutfağında var olan onlarca çeşit tavuk yemeği arasında belki de en özenli ve en özgün şekilde gerçekleştirilen tariftir. Diğer tariflerde tavuğun dilimlenmesi, but, kanat, vs. Durumlarda olmasının aksine; fırında bütün tavuk tarifinde tavuk parçalanmadan bütün olarak kullanılmakta ve servis sonrasında isteğe bağlı olarak bölünmektedir. Ayrıca tavuğun yanında pişirilen sebzeler, aromalar, vs. Tatlar da fırında bütün tavuk tarifine özgünlük katan başlıca etkenlerdir. Özellikle kalabalık akşam yemeklerinde servis yapacak olanlar, birçok misafiri memnun etmek isteyenler için mükemmel bir tariftir. Yazının devamında da bu lezzetli fırında bütün tavuk tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin adım adım uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Fırında bütün tavuk için gerekli malzemeler
1 adet bütün tavuk
2 adet avuç
5 diş sarımsak
Yeterli miktarda tuz
2 adet patates
Yeterli miktarda karabiber
8 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1-1,5 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı zeytinyağı
12-15 adet arpacık soğan
Fırında bütün tavuk tarifi nasıl yapılır?
Fırında bütün tavuk tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle patateslerin kabukları soyularak yıkanmalı ve çok küçük olmayacak şekilde ufak parçalara dilimlenmelidir. İlerideki adımlarda bu patatesler fırında pişmeye verilecektir. Bu yüzden patateslerin çiğ kalacak derece büyük olmamasına ve tat yoğunluğunu kaybedecek şekilde küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Ardından 2 adet havuç da uygun bir şekilde temizlenir ve makul büyüklükte parçalara dilimlenir. Sarımsaklar da iyice ezilerek toz haline getirilir ve ilerideki adımlarda fırında bütün tavuk üzerine serpmek için uygun bir hale sokulur. Malzemeler üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; fırında bütün tavuğu pişirmek üzere bir fırın, fırın tepsisi ve sosu hazırlamak üzere de uygun bir kap ile bir fırçanın şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra fırında bütün tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak bütün tavuk fırında pişirilecektir. Önceden temin edilmiş olan fırın tepsisi hafifçe yağlanır ve tavuk bu tepsinin tam ortasına konur. Tepsiye konan tavuk fırında pişmeye bırakılır. Bu adımda önemli olan husus; tavuğun fırına verilmesinden önce fırının mutlaka ısıtılmasıdır. Tavuğun bekletilmesi gereken süre ise 60-75 dakika kadardır.
Zamandan tasarruf etmek adına tavuğun bu pişme işlemi sırasında fırında bütün tavuk sosunun da hazırlanmasına başlanabilir. Bunun için; sos hazırlama amacıyla seçilen kap alınır ve içine ilk olarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı limon suyu dökülür. Zeytinyağı ile limon suyu birbiri içinde tam olarak çözünmeyeceği için karışım hafifçe karıştırılması ve göz kararınca özleştirilmesi yeterlidir. Daha sonra; 1-1,5 tatlı kaşığı bal da bu kap içerisine dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Bal da bu karışıma yeterince dahil olduktan ve iyice özleştikten sonra 1 tepeleme çay kaşığını geçmeyecek şekilde tuz da ekilir ve iyice yedirilir. Eklenen tüm bu malzemeler iyice özleşip homojen oluncaya kadar karıştırılır. Böylece fırında bütün tavuk tarifi hazırlanmıştır. Bütün bu sos malzemeleri aynı anda kaba boca edilip o şekilde de karıştırılabilir; fakat bu durum malzemelerin özleşmesini zorlaştırabilir ve tatlarının yoğunluklarının kaybolmasına sebep olabilir. Bu yüzden; malzemelerin tek tek ve sindire sindire eklenmesi tavsiye edilir.
Fırında bütün tavuk sosunun hazırlanması sırasında pişen tavuk fırından alınır ve henüz sıcakken üzerinde üçüncü adım uygulanır. Üçüncü adımda; öncesinde dilimlenmiş olan patatesler ile havuçlar tavuğun etrafına, tepsinin boş kısımlarına güzelce yerleştirilir. Sonraki adımda bu sebzeler de pişeceği için, her birinin tepsinin tabanında olması önemlidir. Patates ve havuçların dışında; ufalanmış olan sarımsaklar ile arpacık soğanlar da tepsiye güzelce serpilir. Sarımsak ve soğanların biraz tavuğun üzerine gelmesinde pek sakınca yoktur. Fakat tabi ki çoğunluğu tepsiye dağılmalıdır. Sebzelerin ve diğer malzemelerin bu şekilde tarife dahil edilmesinden sonra son olarak hazırlanmış olan sos; fırça yardımıyla tavuğun her yerine sürülür. Tavuk sıcak olduğu için sosu hemen sindirecektir ve tatları daha iyi özleşecektir. Sosun ziyan olmaması açısından tepsinin bazı kısımlarına bile sürülebilir.
Artık fırında bütün tavuk tarifi tamamlanmak üzeredir. Geriye sadece birkaç basit adım kalmıştır. Tüm bu adımlar gerçekleştirildikten sonra fırında bütün tavuk; bütün eklenmiş sebzeleri ve aromaları ile tekrar fırına verilir ve yaklaşık bir saat daha pişirme işlemine devam edilir. Bu sırada sos, sebzeler, tavuk, vs. Bütün malzemelerin tatları istenen kıvama gelecek ve tarif tamamlanacaktır.
Yeterince pişirilen fırında bütün tavuk; yeterince ılıdıktan sonra tabaklara alınır ve servis edilir.
Fırında bütün tavuk tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.