Fırında tavuk dolması, özel konuklar için yapılabilecek en güzel dolma çeşitlerinden bir tanesidir. Faydalı olmasının yanında hem lezzetli hem de doyurucu özelliği olan bu yemeği sadece misafirler geldiğinde değil sevdikleriniz için hazırlayıp onları mutlu edebilirsiniz.
Fırında Tavuk Dolması Malzemeleri
1 tane 1,5 kiloluk tavuk
3 yemek kaşığı tereyağı (İç harç için)
2 yemek kaşığı tereyağı (Tavuğun içine ve etrafına sürmek için)
1 tane orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı kaynar su
1 şeker kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı tuz
3 tane orta boy patates (Garnitür olarak)
2 tane kuru soğan (Garnitür olarak)
1 şeker kaşığı karabiber
Fırında Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Fırında tavuk dolmasının yapılışına ilk önce iç harcı hazırlayarak başlayalım. Bunun için soğanın kabuğunu ince bir şekilde soyalım ve yemeklik doğrayalım. Doğradığımız soğanı 3 yemek kaşığı tereyağı ile kavuralım ve soğanların rengi dönünce içerisine sarımsakları rendeleyip bir dakika daha kavuralım. Eğer dolmaların içerisinde çam fıstığı görmekten hoşlanıyor iseniz bu aşamada soğanların yanına dolmalık fıstık ilavesi yapıp kavurabilirsiniz.
Kavrulan malzemelerin yanına yıkanmış pirinçleri ilave edip biraz kavuralım ve üzerine sapları temizlenmiş kuş üzümlerini ekleyip karıştıralım. Kalan baharatları ve tuzu da iç harca ilave ettikten sonra pirinçlerin üzerine bir su bardağı kaynar su boşaltalım ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım. Pirinçler suyunu çekince ocağın altını kapatalım ve 2-3 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Verilen süre içerisinde dinlenmiş olan pilavın içerisine bir tutam ince kıyım yapılmış maydanozu ekleyelim ve karıştıralım.
Aldığımız 1,5 kiloluk tavuğu suyun altında iyice yıkadıktan sonra bir yemek kaşığı tuz ile ovalım ve sırt üstü tezgâha yatırıp tavuğun içerisine ve dışına 2 yemek kaşığı tereyağını sürelim. Tereyağının arkasından hazırladığımız iç harcı tavuğun içerisine dolduralım ve doldurduğumuz yeri bir iğne iplik ile dikelim. Tavuk ne kadar sıkı dikilirse içerisinde bulunan pirinçler de o kadar güzel pişecektir ve kesinlikle lapa olmayacaktır.
İçi doldurulmuş tavuğu bir fırın poşetinin içerisine alalım veya yağlanmış fırın tepsisinin üzerine yerleştirelim. 3 tane patatesi ve 2 tane kuru soğanı kalın olarak dilimleyelim ve tavuğun etrafına dizip fırında tavuk dolması 185 derece 1 saat kadar pişirelim. Üzerleri kızarmış olan fırında tavuk dolmasını fırından alalım ve sıcak olarak sunum yapalım.