{ "title": "Fırında Tavuk Sosu", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/firinda-tavuk-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 19:43:07", "author": "Budun", "article": [ { "article": "Fırında Tavuk Sosu, Tavuk bazıları için vazgeçilmezdir. Ayrıca bir o kadarda güzel ikram edilirse özel bir yemek olur. İstediğiniz şekilde kanat, but hangisini severseniz onu yapabilirsiniz. Tavuk etleri için yapılacak sos malzemelerinin seçimi maharetli hanımlarımızın ve sevdiklerinin damak zevkine kalmış, istenilen baharatları kullanabilirsiniz. Yine kullanılacak baharatın miktarı da hanımların veya sevdiği ailesinin tercihine bağlı bir şeydir. Tavuk sosu, tavuk etini lezzetlendirmek için yaparız. Hoş, tavuğu sosa yatırmadan da yemeğini yapsan yenmem demez. Bütün tavuk ya da tavuğun her parçasını sosa yatırılarak bir süre dinlenmeye bırakırız. Fırında tavuk sosu ve ağır tavuk sosu olarak iki şekilde hazırlanır. Hafif tavuk sosunu hazırlarken salça, bir iki baharat, az miktarda yağ ve tuz kullanırız. Ağır tavuk sosunu hazırlarken istenildiği kadar baharat, yağ, salça, yoğurt, süt kullanırız. Hafif tavuk sosu en güzel tavuk sos çeşitlerinin arasındadır. Hafif tavuk sosu pişirildiğinde hafif olacaktır ve yenmesine doyum olmaz. Tadından ve görünümünden fazlasıyla seveceksiniz. Bu yemeğe bayıldım diyebileceksiniz. Bu özel yemeği misafirlerinize de sunabileceksiniz. Hünerli hanımların katkılarıyla da bu güzel yemeğimizin tarifiyle yapmaya başlayalım. İstediğiniz gibi, makarna, yanında pilav servis yapabilirsiniz.

Fırında Tavuk Sosu Malzemeleri
Sosu
Garnitürü için
Ekstra baharatlar; 1-2 'şer çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber, kimyon, köri, tarçın, reyhan, yenibahar.

Garnitürü hazırlamak için; Karışık garnitürümüzü, yoğurt ve mayonezle karıştırıp Amerikan salatası yapalım. İçine turşuyu doğrayıp karıştıralım.

Fırında Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

İlk Bütün tavuğumuzu önce ocağımızda ütüleyelim. Sonra güzelce yıkayıp temizleyelim. Yanı sıra Patateslerimizin kabuklarını soyup, yıkayalım. Sonra bütün tavuğumuzu ikiye veya üçe bölelim. Diğer tarafta bir kabımızın içine sosumuzun tüm malzemelerini katalım. Sonra karıştırıp bütün tavuğumuzun her yerini güzelce sosumuzla bulayalım. Patatesleri de bu soslu kabımızın içine atalım. Onları da bu sosumuzla harman yapalım. Daha sonra fırın ısı ayarımızı 200 C dereceye getirelim. Fırın poşetimizi de alıp, içine unumuzu boşaltıp ve poşetimizin iç kısmının her yerine bulaşmasını sağlayalım. Tavuğun bacaklarını üste gelecek şekilde poşetimize içerisine yerleştirelim. Ayrıca patateslerimizi de etrafına yerleştirelim. Poşetimizin ağzını telle sıkıca bağlayalım. Poşetimizin üst kısmına bir iğneyle 7-8 adet delik açalım. Bu arada fırınımızı da kızdırmıştık. Kızgın 200 C derecelik fırınımızda önce 50 dakika fırınlayalım. Daha sonra da 10 dakika 150 C derecede fırınlayalım. Tavuğumuzun büyüklüğüne göre pişirme süresi değişebilir. Yine de kontrollü fırınlayalım tavuğumuzu. Yemeğimiz pişmiştir. Bu son kısmına bayılıyoruz. Sıcak olarak servise hazırdır. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.

Afiyet olsun.
" } ] }