Haşlanmış tavuk; kızartma şeklinde yapılan birçok tavuk yemeğinin aksine, çok daha sağlıklı ve sağlıklı olduğu kadar da lezzetli bir tariftir. Haşlanmış tavuğun daha sağlıklı bir tarif olmasının başlıca sebepleri olarak; kızartma yemeklerinde kullanılan zararlı yağların haşlanmış tavukta bulunmaması, kızarmış tavuk genelde patates, pilav gibi yağlı yiyecekler ile ikram edilirken, haşlanmış tavuğun yanında havuç, soğan, pişmiş patates gibi son derece sağlıklı besinlerin bulunması, vb. Durumlar gösterilebilir. Yazının devamında da bu pratik ve sağlıklı tarifi ilk defa deneyecekler için; haşlanmış tavuk tarifinin adım adım uygulanışı ve haşlanmış tavuk tarifi için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Haşlanmış tavuk için gerekli malzemeler
2 adet patates
2 adet soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım kilo beyaz tavuk eti
2 adet havuç
1 adet yumurtanın sarısı
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını buna göre ayarlamaları gereklidir.
Haşlanmış tavuk tarifi nasıl yapılır?
Haşlanmış tavuk tarifine başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve haşlanmış tavuk tarifine uygun bir duruma sokulması gereklidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki; haşlanmış tavuk, malzemeleri aynı gün alınıp pişirilebilecek bir tarif değildir. Alınan yarım kilo beyaz tavuk etinin, tarif uygulanmadan önce bir hafta boyunca mutlaka buzlukta dinlendirilmesi gereklidir. Tavuk soğuk ortamda yeterince dinlendirilmezse, haşlanmış tavuk istenen tatta olmayacaktır. Tavuğun bir hafta önceden hazırlanması haricinde; soğanların da kabukları soyularak yıkanmalı ve çok küçük olmayacak şekilde dilimlenmelidir. Aynı şekilde patateslerin de kabukları soyularak yıkanmalı ve çok küçük parçalar olmayacak şekilde dilimlenmelidir. Son olarak havuçların da dış yüzeylerinin hafifçe soyulup orta büyüklükte parçalar halinde dilimlenmesiyle, haşlanmış tavuk tarifi için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olacaktır. Malzemelerden hariç olarak; soteleme ve kavurma işlemine uygun iki tava ile yumurta çırpma işlemine uygun bir kabın da şimdiden hazır edilmesi yararlı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra haşlanmış tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak tarifin temel kısmı olan tavuk hazırlanacaktır. Bunun için; buzlukta bir hafta bekletilmiş olan beyaz tavuğun derisi soyulur ve tavuk makul büyüklükte parçalar halinde dilimlenir. Diğer yandan, soteleme işlemi için temin edilen kabın içerisine yeterli miktarda tereyağı konulur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı iyice eriyip kabı tüm yüzeyini kapladıktan sonra, tavuk dilimleri bu kaba atılır ve uygun kıvama gelip yumuşayıncaya kadar soteleme işlemi yapılır. Bu adım sırasında yeterince özenli davranılması çok önemlidir. Sabırsız veya özensiz davranılırsa, tavuk dilimlerinin iç tarafları çiğ kalabilir. Bu durum da haliyle haşlanmış tavuğun tadını etkileyecektir.
Haşlanmış tavuk tarifinde sıradaki adım ise; diğer malzemelerin kavrulmasıdır. Bu işlem için ayrılan tencereye ilk olarak; hazırlıklar yapılırken dilimlenmiş olan soğan ve havuçlar atılır. Burada soğanların ve havuçların kavrulması için yeterli bir süre beklenmesi gereklidir. Belirtisi ise; renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır. Özellikle soğanlar; kavrulurken gözle görülür şekilde pembeleşecektir. Yeterince kavurduktan sonra bu kabın içerisine; yüksekliği soğan ve havuçları milimetrik olarak geçecek şekilde sıcak su konur ve kavurma işleminden pişirme işlemine geçilmiş olur.
Artık haşlanmış tavuk tarifinde sadece birkaç rutin adım kalmıştır. Soğan ve havuçlar yeterine piştikten sonra; hazırlık yaparken dilimlenen patatesler de bu kaba atılır. Hemen ardından sotelenmiş olan beyaz tavuk da aynı kaba atılır ve böylece pişirilecek olan haşlanmış tavuk karışımı elde edilmiş olur. Bu karışımı elde ettikten sonra yapılması gereken pek fazla bir şey yoktur. Pişinceye kadar başında durulması ve gerektikçe hafif tempoda karıştırılması yeterli olacaktır.
Yukarıdaki adım gerçekleştiği esnada zaman tasarrufu olması açısından un-yumurta karışımı hazırlanarak haşlanmış tavuk tarifine devam edilebilir. Öncelikle; çırpma işlemi için ayrılan kap alınır ve 1 adet yumurta sarısı bunun içine konur. Aynı şekilde 1 ymek kaşığı un da bu kabın içerisine boca edilir. Karışım tek görünüme kavuşuncaya ve iyice özleşinceye kadar çırpma işlemine devam edilir. Özellikle unun tamamen çözünmesi çok önemlidir. Kabın içerisinde kesinlikle unun topaklaştığı yerler olmamalıdır.
Hazırlanan bu un-yumurta karışımı; pişmekte olan haşlanmış tavuk karışımına eklenir ve hafifçe karıştırılarak yeni karışımla özleşmesi sağlanır. Daha sonra kısa bir süre daha haşlanmış tavuğun iyice tadının oturması için pişmesi beklenir.
Pişen haşlanmış tavuk hiç soğutmadan tabaklara alınır ve servisi yapılır.