{ "title": "Köri Soslu Tavuk", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/kori-soslu-tavuk.jpg", "date": "23.01.2024 03:30:51", "author": "Nâyab", "article": [ { "article": "Köri soslu tavuk mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden ve sizin de yaparken zevk alacağınız yemeklerden biridir. Her akşam ne yemeği yapsam derdine düşen bayanlar için bu günde farklı bir lezzet olan köri soslu tavuk tarifimize yer vereceğiz. Mutfağınızda farklı lezzetler denemek ve ailenize de bu tatları yaşatmak için bu tarifi deneyebilirsiniz. Özellikle sağlıklı yemekler yapmak isteyenlerin tam da düşündüğü gibi bir tarif. Hem protein hem de vitamin deposu bir yemek olan köri soslu tavuk sizin de yemek listenizde mutlaka yer almalı. Çocuklarınızın gelişim döneminde bol protein ve vitamin alması için uygulayabileceğiniz en iyi tariflerden birisi de budur. Ayrıca kırmızı et tüketmek yerine daha proteinli olan tavuk eti ile yemeklerinizi lezzetli hale dönüştürmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra köri tavuğa çok yakışan bir lezzettir. Özel misafirlerinize körili tavuk sunarak hem lezzeti hem de görünümü ile midelerinde gözlerin de bayram etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca köri soslu tavuğun faydalarını da duyduğunuzda bu lezzete mutfağınızda mutlaka yer vereceksiniz.

Köri Soslu Tavuk Malzemeleri
Köri Sosu İçin Gerekli Malzemeleri
Köri Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Köri soslu tavuk için ilk olarak tavukları kuşbaşı şeklinde doğrayarak tarifimize başlayabilirsiniz. Ardından yemek için uygun bir tencere seçerek sıvı yağı içerisine koyun. Tencerenin içerisine kuşbaşı tavuk etlerini ekleyin. Ardından etleri yerleştirdiğiniz tencereyi ocağa alarak tavuklar suyunu çekene kadar pişirmeye başlayın. Bu esnada diğer bir yandan da köri sosu tarifine geçebilirsiniz. Köri sosu için derince bir tavanın içerisinde tereyağı eritmeye başlayın. Soğanları ufak ufak doğrayarak tavaya ilave edin ve içerisine köri ile unu da ilave ederek karıştırma işlemine devam edin. Karışıma azar azar et suyunu ilave etmeye başlayın. Toz Hindistanını da ilave ederek karıştırın. Son olarak tuz ve karabiberi de eklediğiniz köriyi pişirin. Hazırladığınız köri tarifi tavuk yemeğinize inanılmaz bir lezzet katacaktır. Ayrıca köri soğutucuda 2 aya kadar yakın bir süre saklanabilir. Köri kıvamını tutturmak da önemlidir. Köriyi muhallebi kıvamını tutturuncaya kadar pişirmeye devam edebilirsiniz. Sosunuzu hazırladıktan sonra pişirdiğiniz tavukların üzerine dökebilirsiniz. Son olarak yemeğinizin üzerine kaju fıstıkları ve maydanoz ile süsleme yaparak servise hazır hale getirebilirsiniz. Kolay ve lezzetli bir tarif olan köri soslu tavuk ailenizin ve misafirlerinizin sunumuna hazırdır.

Köri Soslu Tavuğun Faydaları Nelerdir?

Köri sosu Hindistan başlıca olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yaygın olarak tüketilen sosların başında yer alır. Bizim ülkemizde çok fazla bilinen bir şey olmayan köri sosu birçok baharatın bir araya getirilmesiyle elde edilmektedir. Körinin içeriğinde zencefil, zerdeçal, kimyon, sumak, karanfil, kişniş ve demirhindi gibi baharatlar bulunmaktadır. Köri sosu özellikle beyaz etler ile kullanılmakta ve mükemmel bir lezzet katmaktadır. Köri sosusun kokusu ağır gelebilir bu nedenle üzerine süt ekleyerek ağır kokuyu önlemeniz mümkündür. Köri soslu tavuk vazgeçilmez bir lezzet ve mükemmel bir tattır.

Köri sosu çok eski tarihlerden beri kullanılan ve günümüzde de tüm dünyaya yayılan bir sostur. Köri sosunun milattan önce 1700 yıllarında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra köri sosunun faydaları da sağlık açısından oldukça önemlidir. Köri sosu sindirime yardımcı olması ve doyurucu bir özellik taşıması ile önem taşır. Ayrıca köri sosu çay ile kullanıldığında zayıflamaya da yardımcı olması ile bilinmektedir. Köri sosu çok fazla tüketildiğinde kanseri önlemekte ve çok fazla tüketen kişilerde kanser riski azalmaktadır. Önemli bir faydası da içerisinde bulunan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliğe sahip olmasıdır. Sağlığa bu derece büyük faydası bulunan köri sosu mutfaklardan eksik edilmemesi gereken çok özel bir lezzettir.

Tavuk protein bakımından oldukça zengin bir besindir. Köri soslu tavuk ise hem protein hem de vitamin deposu gibidir. Vücudunuzun sağlığı için köri sosu mutlaka kullanmanız ve denemeniz gereken bir lezzettir. Dilerseniz tavuğu 1 gün öncesinden soslayarak bekletme işlemi de uygulayabilirsiniz. Köri soslu tavuğun yanına en yakışacak şey ise pilavdır. Pilavınızı kâseye koyarak ters çevirin ve üzerine ya da kenarlarına köri soslu tavuk ekleyerek servis edin. Ayrıca maydanoz ile süsleyerek müthiş bir görünüm de kazandırabilirsiniz. Yediklerinde misafirlerinizin bile tarifini isteyeceği bu lezzeti hazırlamak da sizin için zevkli olacak. Özellikle kanser hastalarında erken teşhis döneminde köri soslu tavuk kanserin ilerlemesini durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle köri soslu tavuğu kanser hastaları için mutlaka öneriyoruz. Haftada bir kez masalarınızda yer alması gereken ve sağlığınız için faydalı olan bu lezzeti sizlere kısaca tarif ettik. Sizler de dilediğiniz gibi süsleyerek konuklarınıza sunabilirsiniz.
" } ] }