Tavuk çorbası; isim itibariyle çok yaygın olarak bilinmese de ve hatta birbirinden farklı birçok çeşidi bulunsa da hatırı sayılır miktarda tercih edilen ve gerek misafirlere ikram etmek gerekse akşam yemeklerinde sunmak üzere sık sık kaynatılan bir çorba çeşididir. Tavuk çorbasını özel yapan etkenlerin başında ise; içerdiği besinler dolayısıyla diğer çorba çeşitlerine nazaran çok daha sağlıklı ve özellikle hastalar için çok daha iyileştirici bir çeşit olmasıdır. Yazının devamında da böylesi bir şifa kaynağı olan tavuk çorbası için gerekli malzemelerden ve tavuk çorbası tarifinin adım adım uygulanışıundan bahsedilmiştir:
Tavuk çorbası için gerekli malzemeler
1 adet yumurta
1 adet göğüs eti
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı tavuk suyu
Sosu için
Yeterli miktarda tereyağı
Karabiber, pul biber, nane, vb. Tamamen isteğe bağlı baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart sayıda servise uygun olarak ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Tavuk çorbası tarifinin uygulanışı
Tavuk çorbası tarifine başlamadan önce malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir duruma sokulması gereklidir. Öncelikle alınmış olan göğüs eti; kesilip ufak parçalara dilimlenerek ve elden geldiğine didik didik edilerek çorbaya karıştırmaya ve diğer malzemelerle beraber kaynatmaya uygun olacak küçüklükte parçalara ayrılmalıdır. Ayrıca; tavuk çorbası tarifi birkaç karışımın ayrı ayrı hazırlanıp daha sonra bunların birleştirilmesi şeklinde gerçekleştirileceğinden dolayı; malzemelerin önceden gruplara ayrılarak bir arada bulunması daha faydalı olacaktır. Buna göre; yumurta, un ve yoğurta bir grup; tavuk suları bir grup; göğüs eti bir grup; sos malzemeleri de ayrı bir grup olarak ayrılmalıdır. Son olarak; çırpma işlemine uygun bir kap, kaynatma işlemi için bir tencere ve sosu hazırlamak üzere kızartma işlemi için küçük bir tacanın önceden hazır edilmesinde de fayda vardır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk çorbası tarifine başlanabilir. İlk olarak; tavuk çorbasına temel aromayı verecek olan tavuk suları hazırlanacaktır. Bunun için; kaynatma işlemi için seçilen tencereye tavuk suyu dökülür ve ocağa konarak kaynatmaya başlanır. Bu kaynatma işlemi, tavuk çorbası tarifinin en basit kısmıdır ve üzerine durulması gereken pek bir püf noktası yoktur. Sadece; bir sonraki aşamada anlatılacağı üzere kaynama halinde fazla bekletilmemesi ve yanarak tadının bozulmamasına dikkat edilmelidir. Bu noktaya dikkat ettikten sonra tavuk çorbası tarifinde bir sonraki aşamaya geçilebilir.
Tavuk çorbası tarifinde şimdiki adımda ise; yoğurt sosu hazırlanacak ve tavuk suyuna katılarak çorbanın kabası hazırlanacaktır. İlk olarak; çırpma işlemi için ayrılan kap alınır ve bir adet yumurta içerisine kırılır. Daha sonra bir yemek kaşığı un, üç yemek kaşığı yoğurt da bu kaba boca edilerek çırpılmaya başlanır. Bu adım ilkine göre biraz daha önemlidir. Çünkü; tavuk çorbasının istenen tatta olması için yoğurt-yumurta-un karışımının iyice çırpılması ve malzemelerin tamamen özleşerek homojen hale gelmelerinin sağlanması çok önemlidir. Karıştırma işleminin özensiz yapılması; tavuk çorbasının tadına kötü yönde yansıyabilir. Ayrıca; bu karışım, tencerede tavuk suyu kaynarken hazırlanmalıdır. Çünkü; hazırlanan karışımın tavuk suyu kaynamaya başlamadan önce tencereye dökülmesi gereklidir.
Bir önceki adımda bahsedildiği gibi tavuk suyu, tencerede kaynamaktayken yoğurt-yumurta-un karışımı da bu tencereye dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Bu adımda önemli olan kural ise karıştırma işlemi boyunca karışımın homojenliğini korumasıdır. Bunun için tencerenin sürekli başında durulmalı ve gerektiğinde karışım hafifçe karıştırılmalıdır. Tahmini kaynama süresi 15 dakika cıvarında olacaktır. Kullanılan malzemenin niteliğine ve cinsine göre bu süre tabi ki değişebilir. Süre dışında bir diğer gösterge ise; tenceredeki karışımın rengini koyulaşması olacaktır. Renk koyulaşmaya başladığı anda tavuk çorbası karışımı yeterince kaynatılmış demektir ve bir sonraki adıma geçilebilir.
Bu adımda da tavuk çorbasına isminin gerektirdiği tat eklenecek; yani öncesinde dilimlenmiş ve ufalanmış olan göğüs etleri tencereye dökülecektir. Döküldükten sonra da hiçbir değişiklik yapılmadan aynı kaynatma işlemine devam edilir. Bu adımın süresi de tipik tavuk pişirme metoduyla ölçülebilir. Yani; tencere atılan tavuklar pişip yumuşamaya başladığı anda tavuk çorbası yeterince kaynatılmış demektir ve bir sonraki adıma geçilebilir.
Yukarıdaki adımlar uygulandıktan sonra tavuk çorbası tarifi neredeyse tamamlanmıştır. Geriye sadece sosunun hazırlanması ve servis edilmesi kalmıştır. Tavuk çorbası sosu için de kızartma işlemi için ayrılan küçük tavaya; yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı yeterince eriyerek tavanın tüm yüzeylerini kapladıktan sonra; tamamen isteğe bağlı olarak pul biber, karabiber, nane, vs. Baharatlar istenen miktarlarda tavaya serpilir ve kızartma işlemine devam edilir. Eklenen baharatların renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri, yeterince beklendiğinin işaretidir; bu duruma geldikten sonra tavuk çorbası sosu bir sonraki adımda kullanılmak üzere ocaktan alınır.
Önceki adımda hazırlanan tavuk çorbası sosunu eklemek için iki seçenek vardır. Ya sos tavuk çorbası içerisine henüz tenceredeyken dökülecek ya da ilk olarak tavuk çorbası tabaklara konacak ve sos da üzerlerinde gezdirilecektir. İlk seçenekte tavuk çorbası sosunun görsel bir güzelliği olmasa da tadı dengeli olarak dağılacak ve çorbanın her kısmında hissedilebilecektir. İkinci seçenekte ise tavuk çorbası sosu tüm karışıma dağılmasa da tabağın üzerinde iştah açıcı bir görünüm kazanarak güzel bir sos halini alacaktır.
Yukarıdaki seçeneklerden biri tercih edilerek tavuk çorbası sosu da eklenir ve hazırlanan tabaklar ikram edilir.
Tavuk çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.