Tavuk dolması, genelde özel akşamlar da ve davet günlerinde yapılan bir yemek çeşididir. Çoğunlukla yılbaşı yemeği olarak da düşünülen tavuk dolması, aynı zamanda ramazan ayında iftar açmaya gelen misafirler için de hazırlanılabilir ve keyifli bir iftar saati yaşanabilir. Düşünülenin aksine hazırlanışını bir o kadar kolay olan tavuk dolmasını fırında yapabileceğiniz gibi tencerede de pişirebilirsiniz. Fırında tavuk dolması tarifini bir önceki tarifimiz de size sunmuştuk. Şimdi ise tencerede nasıl yapılır onu anlatacağınız. Şimdiden afiyet olsun.
Tavuk Dolması Malzemeleri
1 tane tüm tavuk
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
İç Harcı için
2 su bardağı pirinç
1 tane kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 şeker kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 şeker kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 şeker kaşığı yeni bahar
1,5 su bardağı kaynar su
Yarım su bardağı tavuk suyu
Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Tavuk dolmasının hazırlanışına ilk olarak pirinçleri sıcak suyun içerisine ıslatarak başlayalım. Pirinçler sıcak suda nişastasını verene kadar biz de yayvan bir tencerenin içerisine sıvıyağ ekleyelim ve yağ ısınınca tereyağı ilave edip eritelim. Soğanın kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayalım ve yağın içerisine alıp kavuralım. Soğanlar diriliğini yitirince yanına dolmalık fıstıkları ilave edip kavurma işlemine devam edelim. Akabinde sıcak suyun içerisinde bulunan pirinçlerin suyunu süzelim ve tencerenin içerisine alıp kavuralım. Yeteri kadar kavrulan pirinçlerin üzerine baharatları, tuzu ve kuş üzümlerini ilave edip karıştıralım ve bir dakika sonra karışımın içerisine 1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz, 1,5 bardak sıcak su ile yarım bardak tavuk suyu döküp tencerenin kapağını kapatalım.
İç pilavımız suyunu çekince ocağın altını kapatalım ve tencereyi bir beze sarıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Pilav dinlendirirken temizlenmiş olarak aldığımız tavuğu suyun altında birkaç kere yıkayalım. Düdüklü tencerenin içerisine bir yemek kaşığı sıvı yağ ilavesi yapalım ve tavuğun her tarafı kızartırmış gibi mühürleyelim. Tavuk dolmamız tencerede pişeceği için bu esnada etrafının fazla kızarmış olması gerekiyor.
Tütsülediğimiz tavuğu tencereden alalım ve iç kısmını hazırladığımız pilav ile doldurup bir iğne iplik ile dikelim. Tavuğu mühürlediğimiz düdüklü tencerenin içerisine tekrardan oturtalım ve üzerine 2 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp yarım saat kadar pişmeye bırakalım. Tavuğun her tarafını önceden mühürlediğimiz için piştiğinde dış kısmı kızarık olacaktır ve görsel olarak hoş bir görüntü oluşacaktır. Verilen süre içerisinde pişen tavuk dolmasını tencereden alalım ve sıcak olarak servis yapalım.