{ "title": "Tavuk Döner", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuk-doner.jpg", "date": "19.01.2024 07:43:08", "author": "Übeyd", "article": [ { "article": "
Tavuk döner, 1 porsiyon tavuk döneri (200 gram) yaklaşık 250 kalori içermektedir. Tavuk döner özellikle dürüm olarak fazla tüketilmemesi gereken bir yiyecektir. Eğer vazgeçilemeyen yiyecek grubu arasında ise dürüm olarak değil de porsiyon olarak tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca yağlı kısımlarının sıyrılması gerekir.

Örneğin, öğle yemeğinde bu tarz bir yiyecek tercih edilmişse, akşam yemeğinde daha hafif beslenilmesi gerekir. Yağ oranını azaltmak ve döneri daha sağlıklı bir halde tüketmek için tavuk döneri, evde de rahatlıkla hazırlanarak, keyifli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Hatta döner için kullanılacak etler iyi bir şekilde terbiye edilirse tavuk döner dışarıda satılanlardan daha da lezzetli olabilir.

Canınız nefis bir tavuk döner çektiği zaman kolaylıkla hazırlayarak, şahane bir sunum yaratabilirsiniz. Nasıl mı? Lavaşla veya ekmek arası hazırlayarak, yanında çıtır çıtır salatalık turşusu, piyazlık doğranmış kuru soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırabilir, muhteşem bir ziyafet çekebilirsiniz. Sevdikleriniz ve kendinizin daha sağlıklı beslenmesi için tavuk dönerini evde hazırlamaya ne dersiniz?

Tavuk Döner İçin Gerekli Malzemeleri
Tavuk Döner Nasıl Yapılır?

Evde tavuk döner yapımına üzerinde derisi bulunan tavuk but veya tavuk göğüs etlerini terbiye ederek başlayalım. Karıştırma kabımıza ilk olarak 1 çay bardağı sıvı yağ, yarım çorba kaşığı domates salçası, yarım çorba kaşığı biber salçası ilave ederek iyice karıştıralım. Ardından 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ekleyerek harmanlayalım. 1 adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra rendeleyerek suyunu sıkalım ve karışıma ilave ederek tüm malzemeyi homojen bir şekilde karıştıralım. Ardından hazırladığımız karışımın üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına koyalım ve 24 saat boyunca buzdolabında bekletelim.

Bu sürenin sonunda terbiyede bekleyen tavuk etlerini dolaptan çıkartalım ve tavuk etlerini tekrar tek tek streç filme sararak dondurucuya atalım. Tavuk etleri iyice donuncaya kadar dondurucuda bekletelim. Ardından dondurucu da iyice donan tavuk etlerini dondurucudan alarak çözülmesi için doğranabilecek kıvama gelene kadar buzdolabında bekletelim. Daha sonra doğranabilecek kıvama gelerek yumuşayan etlerin üzerindeki streç filmleri çıkartalım ve yaprak yaprak olacak şekilde 4-5 mm kalınlığında doğrayalım.

Ardından teflon bir tavaya 3 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ilave edip ocağa koyarak ısıtalım ve üzerine doğradığımız yaprak yaprak tavuk etlerini tek tek dizerek arkalı önlü çevirerek iyice pişirelim. Tavuk etleri kızararak piştikten sonra pilav üzerinde veya tavuk döner olarak lavaş ya da ekmek arasında, yanında salatalık turşusu ve soğan salatası ile servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }