Tavuk kavurma; tavuk temelli sayısız yemek tarifi arasında epey orijinal ve kendine has özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin başında; birçok tavuk yemeğinin kızartma şeklinde yapılmasının tersine, tavuk kavurmanın pişirme şeklinde yapılması vardır. Ayrıca; tarif sırasında tavuk kavurma sosunun ilk olarak hazırlanıp daha sonra soğutulmak üzere dinlendirilmesi, sonrasında da tekrar ısıtılarak pişirilmesi gibi adımlardan dolayı, tavuk kavurma tarifi diğer çeşitlere göre daha özgündür. Söylendiği aman tüm bu adımlar dolambaçlı ve zahmetli gibi gözükse de tavuk kavurma tarifi son derece basittir ve bu basitliği doğrultusunda akşam yemeklerinin sık sık başvurulan tercihlerinden biridir. Yazının devamında da temel mutfak seviyesinde olan ve mutfak bilgisini geliştirmek isteyenler için tavuk kavurma tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk kavurma için gerekli malzemeler genel hatlarıyla anlatılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuk kavurma için gerekli malzemeler
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
700-800 gram kemiksiz tavuk eti
Yeterli miktarda tuz
1 yemek kaşığı margarin
Karabiber
Kimyon
Kekik
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; standart, yani 3-5 kişilik servisler için uygundur. Daha az veya daha çok sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını göz önünde bulundurmaları ve kişi sayısıyla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Tavuk kavurma tarifi nasıl yapılır?
Tavuk kavurma tarifine başlamadan önce yukarıdaki malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tavuk kavurma tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle alınan tavuklar iyice temizlenmeli; tencerede pişirmeye uygun küçüklükte parçalara dilimlenmelidir. Tavukların büyüklüğü; tavuk kavurma tarifinin istenen şekilde uygulanabilmesi açısından önemlidir. Tavukların büyük dilimler halinde pişirilmesi yemeğin çiğ kalmasına sebep olacağı gibi; gereğinden küçük dilimlenmesi de tavuk kavurmanın tadını bozabilir. Tavuklardan başka soğanların da iyice yıkanıp temizlenmesi ve ardından bir bıçakla küçük parçalara ayrılacak şekilde ince ince kıyılması gereklidir. Ayrıca dilimlenen bu soğanların bir kez kuvvetlice sıkılması ve çıktığı kadar suyunun çıkarılması gereklidir. İlerideki adımlar bu soğan suyu gerekli olacaktır. Son olarak sarımsaklar da iyice ezilip ufalanmalı ve pişirme işlemi için uygun küçüklükte parçalar haline getirilmelidir. Ayrıca; ilk tavuk karışımının hazırlanması için uygun bir kap ile tereyağı kızartmaya uygun ve tavukların da sığabileceği bir tavanın şimdiden hazır edilmesi yararlı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk kavurma tarifine başlanabilir. İlk olarak tavuk marine edilecek ve tavuk kavurma yapmak için kullanmak üzere dinlendirilecektir. Bunun için; önceden temin edilmiş olan kabın içerisine, soğanlar dilimlenirken elde edilen soğan suyu dökülür. Daha sonra dilimlenmiş olan tavuklar da bu kabın içerisine boca edilir. Tavukların ardından toz haline getirilen sarımsak da kabın içerisine dökülür. Daha sonra dökülen bu iç malzeme göz kararınca özleşene ve homojen oluncaya kadar elle karıştırılır. İlk eklenen malzemeler karıştırıldıktan sonra 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, karabiber, kimyon, kekik, varsa eklenmek istenen diğer baharatlar ve tuz da kabın içerisine dökülerek aynı yöntemle karıştırılır. Tuzun, bu tavuk kavurma karışımının içerisinde iyice çözünmesi ve özleşmesi çok önemlidir. Aksi takdirde tavuk kavurma, istenen tatta olmayacaktır. Diğer malzemelerinse göz kararınca karıştırılması ve tatlarının bir olacak duruma getirilmesi yeterlidir. Böylece; tavuk kavurma için gerekli marine sosu hazırlanmış olur. Hazırlanan bu sosun üzeri bir peçete, streç, vs. Gereçle kapatılır ve buzdolabına konur. Buzdolabında bu tavuk kavurma sosu, 1,5 saat kadar dinlendirilmelidir. Bir yarım saat kadar daha az süre de bekletilebilir ama, bu sos buzdolabında ne kadar bekletilirse; tavuk kavurma da o kadar lezzetli olacaktır.
Tavuk kavurma tarifinde bir sonraki adım ise hazırlanmış olan sos üzerinde birkaç hazırlık yapılması ve ardından pişirilmesidir. Pişirme işlemi için seçilen tencere alınarak içerisine yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı iyice eriyip tencerenin tüm yüzeyini kapladıktan sonra; buzdolabında bekletilmiş olan tavuk kavurma sosu bu tencere içerisine dökülür ve böylece pişirme işlemine başlanır. Pişirme işleminin kısık ateşte yapılması tavsiye edilir. Kısık ateş, yüksek ateşe göre tavuk kavurmanın kendi içerisinde daha verimli özleşmesini ve tadının daha yoğun olmasını sağlayacaktır. Pişirme işleminin süresi için gerekli işaret ise; tavukların sulanması ve büyüklüklerinin azalmasıdır. Kapalı ve kısık ateşte pişmekte olan tavuk kavurma, arada sırada kontrol edilir; bu hale geldikten sonra da ocaktan alınır.
Pişirilen tavuk kavurma tabaklara konur ve istenen yemeklerin yanında, istenen tarzda servis edilir.
Tavuk kavurma tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.