Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde sık sık bulunan özel tariflerden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebebi olarak; katlanılan zahmetinin sonucunda harika bir tat elde edilmesi gösterilebilir. Yazının devamında da tavuk kızartma yapmayı deneyerek mutfak bilgisini geliştirmek isteyenler için; tavuk kızartma tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı olarak yazılmıştır:
Tavuk kızartma için gerekli malzemeler
3-4 adet patates
2-3 adet domates
3 diş sarımsak
Yeterli miktarda tuz
Yeterli miktarda su
500 gram kuşbaşı tavuk
Yeterli miktarda sıvı yağ
8-10 adet sivri biber
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart sayıdaki servisler içindir. Daha fazla servis yapacak olanların, malzeme miktarları bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Tavuk kızartma tarifinin uygulanışı
Tavuk kızartma tarifine başlamadan önce bazı malzemeler birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle patateslerin kabukları soyularak yıkanmalı ve küçük küçük parçalara dilimlenerek kızartmaya uygun olacak şekilde küp-küp parçalar haline getirilmelidir. Daha sonra biberler de tıpkı salata yapar gibi küçük parçalara dilimlenmeli ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir. Son olarak domatesler de yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve kızartmaya uygun küçüklükte parçalar oluşturacak şekilde ince ince dilimlenmelidir. Tavuk kızartma malzemeleri üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bu kadardır. Fakat bunların da dışında; patatesleri, biberleri ve tavukları kızartmak için ayrı ayrı kaplar ve tavuk kızartma sosunu hazırlamak için de uygun bir büyüklükte tencerenin bulundurulması faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk kızartma tarifine başlanabilir. Tavuk kızartma tarifi; ana malzemelerin kızartılarak hazırlanması ve sosunun hazırlanması olarak iki temel kısma ayrılabilir. İlk olarak ana malzemeler kızartılacaktır. Bunların arasından da patateslerin kızartılması daha uygundur. Patateslerin tavada, fritözde, vs. Yollarla kızartılması tamamen isteğe bağlıdır. Seçilen herhangi bir yola göre küp-küp doğranmış olan patatesler kızartılır ve sonraki adımlarda kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Bu adımda; patateslerin çiğ kalmadan, yeterince özenli bir şekilde kızartılması önemlidir.
Patateslerin kızartılmasından sonra sıra biberlere gelmiştir. Hazırlık aşamasında ufak ufak dilimlenmiş olan biberler de tamamen isteğe bağlı bir yöntemle kızartılır ve aynı şekilde bir kenarda bekletilir. Biberlerin yeterince kızartıldığının göstergesi; renklerinin koyulaşması ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır.
Biberlerden sonra son olarak kuşbaşı tavuklar da kızartılır. Böylece tavuk kızartma tarifinde ana malzemelerin hazırlandığı kısım tamamlanmış olur. Fakat bu kısımda; tavukların kızartılması en önemli kısımdır. Çünkü; tavuk kızartmasında, adından anlaşılacağı üzere temel aromayı oluşturacağından, tavukların kızartılmasında gösterilecek bir özensizlik, yemeğin tadını kökten etkileyecektir.
Ana malzemeler yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi kızartıldıktan sonra patatesler, biberler ve tavuklar uygun bir tencereye dökülürler. Göz kararınca homojen oluncaya ve bir gözükünceye kadar karıştırıldıktan sonra bir kenara konulurlar. Tavuk kızartma tarifinin kabası bu adımla birlikte tamamlanmıştır. Artık sadece sosunun hazırlanması ve tencereye eklenmesi kalmıştır.
Tavuk kızartma sosunu hazırlamak için de geri kalan malzemeler kullanılacaktır. Öncelikli olarak; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan domatesler, sos pişirme işlemi için ayrılan tencereye dökülürler ve hafifçe kızartılırlar. Domateslerin kızarma belirtileri; su kaybetmeleri be büzülmeleri olacaktır. Domatesler bu görünümü aldıktan sonra, öncesinde ufalanmış olan sarımsaklar da aynı tencereye atılarak bir süre de bunların kızarması için beklenir. Sarımsakların renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri, yeterince beklendiğinin göstergesi olacaktır. Domatesler ve sarımsaklar yeterince kızartıldıktan sonra yeterli miktarlarda su, sıvı yağ ve tuz da tencereye eklenir ve tavuk kızartma sosu için son bir 10-15 dakikalık pişirme işlemi yapılır. Tavuk kızartma sosunun pişirilmesi için suyun hafifçe çekilmesi ve karışımın özleşerek göz kararınca homojen bir görünüm alması yeterli olacaktır.
Tenceredeki karışım bu görünümü aldıktan sonra; tavuk kızartma sosu, ilk adımda hazırlanan tenceredeki malzemelere dökülür ve böylece tavuk kızartma tarifi tamamlanmış olur.
Sosu da hazırlandıktan sonra tavuk kızartma; tercihe göre ortak bir tabağa veya küçük tabaklara konarak servis edilir.