{ "title": "Tavuk Köftesi", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuk-koftesi.jpg", "date": "22.01.2024 01:40:11", "author": "Yumuş", "article": [ { "article": "
Tavuk köftesi toplum olarak çok alışık olmadığımız köfte tariflerinden bir tanesidir. Hazırlanış şekli aynı normal köfte yapılışı gibidir. Ancak lezzet bakımından daha da zenginleştirmek için içerisinde farklı baharatlar kullanılabilir. Evinizde hazırladığınız sağlıklı tavuk köftesine hem çocuklarınız hem de ikram ettiğiniz kişiler bayılacak.

Tavuk köftesi, kıyma, kuru soğan, maydanoz, ekmek içi ya da galeta unu, yumurta, isteğe göre baharatlar ve özellikle kimyon ilave edilerek hazırlanan bir köfte türüdür. İsteğe bağlı olarak kıyma haricinde hiçbir malzeme kullanılmadan yalnızca hazır köfte harçları ile de hazırlanarak harika bir lezzet çıkabilir ortaya. Tabii en güzel ve sağlıklı olanı hazır ürünlerden kaçınmaktır. Tüm malzemelerin karışması ile ortaya çıkan harçtan parçalar koparılarak şekil verilir ve kızartılır.

Köfte protein, karbonhidrat ve bazı mineraller bakımından zengin bir besindir. Ancak pişirme yöntemi sıvı yağda kızartmak olursa yemeğin yağ oranı oldukça yüksek olur. Dolayısı ile kızartma yöntemi yerine ızgara, fırın ya da farklı yemeklere eklenerek tüketilebilir. Özellikle diyet yapan ya da kilo sorunu yaşayan kişiler köfteyi mutlaka kızartarak hazırlamamalıdır.

Tavuk Köftesi

Tavuk Köftesi İçin Gerekli Malzemeleri
Tavuk Köfte Nasıl Yapılır?

İlk önce tavuk göğüslerini yıkayarak, süzdürün. Ardından kıyma çekme makinası yoksa mutfak robotunda kıyma haline gelene kadar çekin. Çektiğiniz kıymayı derin bir karıştırma kabına alın. Ardında kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ayrı bir yere rendeleyin. Elinizle soğanın suyunu sıkarak kıymanın üzerine ilave edin. Maydanozu incecik kıyın, sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Kıymanın üzerine ilave edin. Sıvı yağ, yumurta, galeta unu, baharatlar ve tuzu da karıştırma kabına ekleyerek tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Hazırladığınız köfte hamuru gözünüze cıvık gelmişse bir miktar daha galeta unu ilave edebilirsiniz. Aynı şekilde kuru ya da katı olduğunu düşünürseniz az su ya da sıvı yağ ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız köfte harcını 1 saat kadar dinlendirdikten sonra, yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Tavuk eti yağlı olduğu için hazırladığınız köfte harcı da biraz yağlı olabilir. Bu nedenle şekil verme aşamasında elinize yapışarak şekil vermeniz zorlaşabilir. Avuç içinizi hafif sıvı yağ ile yağlarsanız şekil verme işlemi daha kolay olur. Ayrıca bu sayede hiç sıvı yağ kullanmadan direk fırınlayabilir ya da yanmaz tavada kızartılabilir.

Hazırladığınız köfteleri bir tepsiye sıralayın. Tüm köfteler tamamlandıktan sonra tepsiyi streç film ile kapatın ve buzdolabına alarak 1-2 saat dinlendirin. Dinlenen köfteleri buzdolabından aldıktan sonra tercihe göre biraz sıvı yağ kullanılarak ya da yağsız pişirebilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız köfteleri dondurucuya atarak istediğiniz zaman direkt dondurucudan alarak yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine sıralayabilir ve fırınlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz köftelerin yanında ayran, patates kızartması, pilav, makarna ya da bol salata ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }