Tavuk şinitzel; tavuk malzemeli sayısız tarif arasından özellikle son yıllarda parlayan, yakın zaman içerisinde sürekli tercih edilir hal alan tariflerden biridir. Geleneksel olarak değil de modern yemek tarifi olarak ortaya çıkan tavuk şinitzel; tarifinin pratikliği ve kolaylığı ile bu pratikliğe oranla sahip olduğu epey yüksek lezzet sebebiyle hemen hemen ülkenin her köşesinde talep bulmuş ve artık normal, rutin bir tarif halini almıştır. Yazının devamında da evde kendi kendisine denemek isteyenler için tavuk şinitzel tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk şinitzel için gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuk şinitzel için gerekli malzemeler
Yeterli miktarda tuz
Yeterli miktarda karabiber
1 adet tavuk göğsü
Galeta unu
Yeterli miktarda sıvı yağ
2 adet yumurta
Yeterli miktarda karabiber
İsteğe bağlı olarak eklenmek istenen diğer baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları bir tepsilik, dolayısıyla 3-5 kişilik standart servisler için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Tavuk şinitzel tarifinin uygulanışı
Tavuk şinitzel tarifine başlanmadan önce malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulmaları gereklidir. Bu hazırlıklar yapılmadan direkt olarak tarife başlanırsa hem zaman kaybı yaratılmış olur hem de adımlar arasında beklenerek yemeğin soğutulması sebebiyle tavuk şinitzel istenen lezzette olmayabilir. Öncelikle; tavuk şinitzel tarifinin temel ve en önemli malzemesi olan tavuk göğsü iyice temizlenir ve bir bıçak yardımıyla dilimlenerek, tek tek kızartmaya uygun olacak küçüklükte parçalara ayrılır. Tavuk göğsünün dilimlenmesi sırasında ortalama bir çalışma yeterli olacaktır. Çok küçük dilimlenirse; tavuk şinitzelin damak tadı kaybolabilir. Çok büyük dilimlenirse ise tahmin edileceği üzere tavuk şinitzelin çiğ kalma riski vardır. Tavuk göğsünden başka; tuz, karabiber, kırmızı biber, galeta unu ve varsa eklenecek diğer baharatlar ayrı ayrı el altında hazır tutulmalıdır. Bir de yumurta kırmaya uygun bir kap önceden temin edilerek hazırda bekletilmelidir. Son olarak; kabası tamamlanan tavuk şinitzellerin dizilebileceği bir tepsi, tüm yüzeyleri yağlanarak sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir.
Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra tavuk şinitzel tarifine başlanabilir. Zaten hazırlıklar tamamlandıktan sonra tarifi uygulaması çok basittir. Dilimlenen tavuk göğsü uygun bir sırayla diğer malzemelerle karıştırılacak ve sonunda kızartılarak tavuk şinitzel elde edilecektir. İlk olarak; dilimlenmiş olan tavuk göğsüne yeterli miktarda tuz ekilir. Bu adımda; parçaların tuzu iyice sindirdiğinden ve yeterince tuzlu bir karışım elde edildiğinden emin olmak gerekir. Sonradan tuz eklenmesi halinde tavuk şinitzelin tadı istenenden farklı olacaktır.
Tuz ekildikten sonra tavuk şinitzel tarifinde bir sonraki adıma geçilebilir. Bu adım da ilkinden farksızdır. Tuzlu bir hale getirilen tavuk göğsü parçalarına şimdi de karabiber ekilir. Karabiberin hemen ardından da kırmızı biber eklenir. Bu baharatların tavuk şinitzelde mutlaka bulunması gerektiği için; tıpkı tuz da olduğu gibi; baharatların iyice yedirildiğinden ve homojen bir karışı elde edildiğinden emin olmak gerekir. Bu hususlara göre baharat ekleme adımından sonra son olarak varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da aynı şekilde eklenir ve tavuk şinitzel tarifinde bir sonraki aşamaya geçilir.
Bu adımda tavuk şinitzelin tuzu ve temel baharatları tamamlanmış bir vaziyettedir. Şimdi de geri kalan birkaç aroması eklenecektir. Öncelikle; hazırlık adımında temin edilen kabın içerisine iki yumurta kırılır ve iyice karışıncaya kadar çırpılır. Sarının aynı tonunda olacak şekilde bir yumurta karışımı elde edildikten sonra; baharatları ekilmiş olan tavuk göğsü parçaları sırasıyla bu yumurtaya daldırılır ve çıkarılır. Daldırma işleminin çok özenli olmasına gerek yoktur. Zaten tavuk göğsü kabın içerisinde 1-2 saniye tutulduğunda, yeterli yumurta tadını kazanacaktır. Fakat tabi ki tüm parçaların aynı şekilde ve yeterince yumurtaya bulandığından emin olmak gereklidir.
Yumurta aromasının verildiği adım da tamamlandıktan sonra; son olarak bir kenarda bekletilen galeta unu kullanılacaktır. Galeta unu; tavuk şinitzel tarifinde kullanılan son malzeme olarak, tavuk şinitzel tarifinin en önemli adımlarından biridir. Çünkü; tavuk göğsünün galeta ununa yeterince bulandırılmaması halinde, bu durum kızartma işlemini etkileyecek ve tavuk şinitzelin tadını bozacaktır. Bunun için; yumurtaya bulandırılmış olan tavuk göğsü parçaları, galeta ununun bulunduğu kaba önlü arkalı şekilde ikişer kere bulandırılır ve çıkarılarak öneden yağlanmış olan tepsiye konur. Tavuk göğsünün dış yüzeyi yumurtadan dolayı sıvı olduğu için, galeta unu tavuk göğsüne yeterli miktarda yapışacak ve tavuk şinitzel tarifine uygun bir tat alacaktır.
Galeta ununa bulandırılan tavuk göğsü parçalarının yağlanmış tepsiye dizilmesiyle tavuk şinitzel tarifinin kabası tamamlanmış olur. Geriye sadece kızartması kalmıştır. Tavuk şinitzelin kızartma işlemi için kullanılacak seçenek de tamamen tercihe bağlıdır. Tava, fırın, ızgara, vs. Akla gelebilecek her yöntemle, hazırlayan kişinin kolayına gelecek şekilde tavuk şinitzel kızartılabilir.
İstenen yöntemle kızartıldıktan sonra tavuk şinitzeller fırından alınır ve tabaklara konarak servis edilir.
Tavuk şinitzel tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.