{ "title": "Tavuk Sosu", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuk-sosu.jpg", "date": "21.01.2024 18:19:12", "author": "Reşat", "article": [ { "article": "Tavuk sosu, tavuk etlerinin lezzetlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Tavuk eti sosa yatırılmadan da zevkle yenebilecek türdendir. Ancak özel olarak hazırlanan ve değişik malzemelerle yapılan soslarla daha lezzetli hale getirilebilir. Bu şekilde hazırlanan etler terbiye edilmiş olur. Tavuk etinden yaklaşık olarak on beş ürün elde edilmektedir. Bu ürünlerden ızgara, tencere yemeği, fırın yemekleri ve tavada pişirilen ürünler elde edilir. Tavuktan elde edilen bu ürünlerin sosla hazırlanma zorunluluğu yoktur. Ancak tavuk sosuyla hazırlanmış olan etlerle yapılan yemekler daha lezzetli hale gelir. Tavuk eti için hazırlanacak soslar herkesin damak zevkine göre seçilebilir. Bunun içinde arzu edilen baharatlar ve miktarı istenildiği kadar kullanılabilir. Afif bir sosla marine edilmiş olan tavuk etleri daha lezzetli olarak pişirilebilir. Çünkü sosun malzemesi fazla olursa, pişme sırasında malzemeler ısıdan dolayı yanacağından hoş bir lezzet vermez. Sizlere farklı tavuk etleri için hazırlanmış soslardan bazı örnekler verelim. Öncelikle tavuk göğsüne uygun bir sos tarifi verelim. Tavuk göğsü soslanmadan pişirildiğinde biraz yavan bir lezzete sahip olabilir. Ancak sosla hazırlanmış tavuk göğsünü sevmeyen yoktur.

Tavuk göğsü için tavuk sosu malzemeleri
Tavuk göğsü için tavuk sosu nasıl yapılır?

Önce tavuk göğsü istenilen şekilde doğranır. Biz biraz irice doğramayı tercih ettik. Şimdi kuru soğanı ve sarımsağı soyarak, rendede püre haline getirin. Daha sonra soğan ve sarımsağın posasını atarak, suyunu kenara alın. Bunun içine sızma zeytinyağını, sütü, domates salçasını koyarak iyice karıştırın. En son olarak baharatların tamamını ve tuzu ilave ederek, sos malzemelerini birbiriyle karıştırın. Bunun içine doğramış olduğunuz tavuk göğüslerini koyun. Kabın ağzını bir kapakla örtün. Tavuk göğsünün bu şekilde en az 4-5 saat, en güzel şekilde bir gün durmasını tavsiye ederiz. Bu şekilde tavuk sosunda bekletilen tavuk göğüslerini ister tavada ister ızgarada pişirebilirsiniz. Tavuk göğsünün tadına doyamayacağınız bir lezzet haline geldiğini sizde göreceksiniz.

Afiyet olsun.

Bu vereceğimiz tavuk sosu tarifini mangal yapacağınız tavuk kanatlarında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tavuk butlarında da harika bir lezzet yaratabilirsiniz. Sosları hazırlarken bazı malzemeler temel olarak aynı olur. Önemli olan tavuk kanadı gibi derili olan etlerin daha uzun süre marine edilmesi ve tavuk sosunu içine çekmesi için çatalla önünden ve arkasından delikler açmanızdır. Bu şekilde daha lezzetli olduklarına şahit olacaksınız. Ayrıca derili olan tavuk bölümlerinde fazla sıvı yağ kullanmayın. Derisi bunu geçirmeyeceğinden fazla etkisi olmayacaktır.

Tavuk kanadı için tavuk sosu malzemeleri
Tavuk kanadı için tavuk sosu nasıl yapılır?

Önce tavuk kanatlarını güzelce yıkayın. Bunların her birini çatalla dediğimiz gibi delin. Tavuk kanatlarının her iki yüzünde delikler açın. Uygun bir kabın içine rendeden geçirdiğiniz ve suyunu sıktığınız kuru soğan ve sarımsağın suyunu koyun. İçine domates salçasını, sütü, yoğurdu, baharatları ve tuzu ilave edin. Bunların hepsini iyice karıştırdıktan sonra tavuk kanatlarını içine atın. Kanatları iyice sosa bulayın. Bu şekilde kabın ağzını kapatarak, bir gün dinlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Daha sonra tavuk kanatlarıyla güzel bir mangal yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }