{ "title": "Tavuk Sote", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuk-sote(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:07:30", "author": "Enes", "article": [ { "article": "Tavuk sote oldukça kolay ve lezzetli bir yemek tarifi olarak mutfaklarda yer alan bir lezzettir. Bayanlar genellikle kolay ve lezzetli tarifleri tercih ederler. Hem kolay hem de lezzetli bir yemek yapmak oldukça önemlidir. Mutfaklarda fazla vakit kaybetmeden ortaya lezzetli tarifler çıkarmak zor değil aslında. Tavuk sote birçok kişinin vazgeçemediği ve mutfakların da en sevilen lezzetli yemeklerinden biridir. Kırmızı et yiyemeyenler için beyaz et oldukça sağlıklı olmaktadır. Özellikle tavuk sote içerisine konulan sebzeler ile tam bir vitamin deposu haline gelmektedir. Bunun yanı sıra tavuk etinin de sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için öncelikli olarak gerekenlerden birisi sağlıklı beslenmedir. Bunun içinde yapılması gereken yeterli miktarda protein alınmasıdır. Tavuk etinde de kırmızı ete oranla daha fazla protein miktarı bulunmaktadır. Proteinler insan vücudunda gelişmeyi ve büyümeyi sağlar. Bu nedenle tavuk etinin tüketilmesi de büyük önem taşır. Sizlere bu yazımızda protein bakımından oldukça faydası bulunan tavuk sote tarifini kolay bir şekilde vereceğiz. Sizlerde mutfağınızda kolayca bu tarifi uygulayabilir hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler ortaya çıkarabilirsiniz.

Tavuk Sote Malzemeleri
Tavuk Sote Nasıl Yapılır?

Mutfakların en sevilen lezzetlerinden biri olan tavuk sote tarifine geçebiliriz. Öncelikle tavuk etlerini kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğrayarak başlayalım. Tencereye yağı koyalım ve etleri bir miktar kavurmaya başlayalım. Daha sonra ince ince doğradığınız soğanlar, biberleri, sarımsağı ve domatesleri de etlere ilave ederek kavurma işlemine devam edelim. Daha sonra mantarları da dörde bölerek içerisine ilave edelim. Ardından içerisine tuz, pul biber ve karabiberi de ilave ederek karışıma 1 çay bardağı da su ekleyip kapağını kapatalım. Tavuklar ve domatesler pişene kadar soteyi kapalı bir şekilde pişirmeye devam edelim. Suyunu tam çekmeden ocaktan indirebilirsiniz. Tavuk sote servise hazır olduğunda tabağa alarak üzerine 2-3 yaprak maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Sizlere birazda yemeğinizde kullandığınız tavuk eti ile ilgili önemli bilgiler verelim.

Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir?

Tavuk eti kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu için kemik gelişiminde oldukça faydalıdır. Tavuk B6 vitamini içermesi nedeniyle de kalp krizi riskini azaltmaktadır. Selenyum bakımından da zengin olan tavuk eti tiroit hormonlarını düzenlemektedir. Tavuk özellikle bol karabiberli yemeği yapılırsa soğuk algınlığına çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmede ve sinirleri yatıştırmada da oldukça faydalı olmaktadır. Tavuk eti protein bakımından zengin olması, yağ bakımından ise fakir olması nedeniyle özellikle diyetlerde ve zayıflamak isteyenlerin yemek listelerinde tercih edilmektedir. Bu nedenle tavuk sote mutfağınızda kolayca yapabileceğiniz ve sağlığınız için en faydalı yemeklerden birisidir. Vücudunuzun ve beyninizin sağlığı için tavuk etini mutfağınızda mutlaka bulundurmalısınız.

Tavuk Sote Pişirirken Sıcaklığa Dikkat

Tavuk eti kırmızı ete oranla daha çok protein içermesi ile tanınır. Ayrıca daha az yağ içermesi de sağlık açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra doymuş yağ ve kolesterol oranı da daha azdır. Bu nedenle de tavuk etinin kırmızı ete oranla daha fazla tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca tavuk etinin pişirilme aşaması da önem taşır. Tavuk eti orta sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmelidir. Eğer aşırı sıcakta pişirilirse tavuk etinin proteinleri katılaşacak, su kaybı olacak ve lezzeti azalacaktır. Yüksek sıcaklıkta pişirilen tavuk etinin en çok proteinleri ve vitaminleri zarar görecektir. Tavuk sote yaparken kavurma aşamasında etlerin yanmamasına da büyük özen gösterilmeli, eğer bu şekilde istenmeyen bir durum yaşanırsa etlerin yanmış siyah kısımları yenmemelidir. Çünkü bu etler kanser riski taşır. Sizlere bu aşamada tek önerimiz tüm malzemeleri koyduktan sonra ocağın altını en kısık seviyeye getirmenizdir. Bu sayede yemeğinizin daha lezzetli olmasını ve vitaminlerin de ölmemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kısık ateşte pişirilen yemeğin lezzetine de doyum olmayacaktır.

Tavuk sote yapacağınız eti aldığınız anda pişirmeyin. Özellikle tavuk etini oda sıcaklığında yarım saat kadar beklettikten sonra pişirmelisiniz. Hazırladığınız soteyi hemen tüketmeli ya da kalanını dolapta saklamaya özen göstermelisiniz. Bunun nedeni ise tavuk etinin dışarıdan gelen mikropları çabuk üretmesidir. Ayrıca tavuk eti bakterilerin üremesine uygundur. Bu nedenle 2 saatten fazla dışarıda bırakılmadan dolapta saklanması gerekmektedir. Dengeli beslenme ve beyin gücünü yüksek tutmak için tavuk eti tüketmeyi asla ihmal etmeyin. Ayrıca tavuk etinin protein değeri de 82 olarak bilinmektedir. Sizlerde en zor anlarınızda, ani bir misafir karşılamasında tavuk sote yapmayı tercih edebilirsiniz. Hem kolay hem de protein bakımından zengin bir yemek yapmak istiyorsanız tavuk sote en iyi tercih olacaktır. Özellikle çocuklarınızın gelişimi için haftada bir kez bu yemeği tercih edebilirsiniz.
" } ] }