Tavuk terbiyesi; mutfağımızda var olan onca tavuk yemeği arasında belki de en basit ve en pratik olanıdır. Tüm tarif; tavuk terbiyesi sosunun hazırlanması ve pişirilmesinden ibarettir. İlk defa bir tavuk yemeğini kendi kendine pişirecek olanların, kendini geliştirmek adına tavuk terbiyesi ile başlamaları tavsiye edilir. Ayrıca tavuk terbiyesi; bu basitliği ve pratikliğine rağmen, akşam yemeklerinde çokça tercih edilen en bilindik tariflerden biridir. Yazının devamında da bu önemli tarifi ilk defa deneyecekler için tavuk terbiyesi tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk terbiyesi için gerekli malzemeler detaylı olarak anlatılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuk terbiyesi için gerekli malzemeler
Tavuk
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Zencefil
2-3 diş sarımsak
150-200 gram yoğurt
Yeterli miktarda tuz
Zerdeçal
İstenen miktarlarda karabiber ve kırmızı biber
Varsa istenen miktarlarda diğer baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; satndart 3-5 kişilik servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını buna göre ayarlamaları gereklidir.
Tavuk terbiyesi tarifi nasıl yapılır?
Tavuk terbiyesi tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım hazırlıkların geçirilmesi ve tavuk terbiyesi tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Tarifin büyük bir kısmı, tavuk terbiyesi sosunu oluturmak üzerine olduğu için; gerekli olan malzemeler buna göre dilimlenmeli, ufalanmalı, vs. İşlemlerden geçirilmelidir. Öncelikle; sarımsaklar ezilmeli ve ufalanmalı, tavuk terbiyesi sosuna katılmak üzere mümkün olduğunca küçük toz parçalar haline getirilmelidir. Alınan tavuk da güzelce yıkanıp temizlendikten sonra; ilerideki adımlarda oluşturacak olan sosa bulandırmaya ve karıştırmaya yetecek küçüklükte parçalara dilimlenmelidir. Tavuk dilimleri ne kadar küçük olursa, tavuk terbiyesi tarifi için o kadar iyi olacaktır. Ayrıca; tavuk terbiyesi sosunun hazırlanacağı, çırpma işlemine uygun bir kabın ve bir streç film, folyo, vs. Gerecin de şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk terbiyesi tarifine başlanabilir. En başta bahsedildiği gibi tarif boyunca tavuk terbiyesi sosu hazırlanacaktır. Bu adım için tavuk hariç tüm malzemeler sırasıyla kullanılacaktır. Malzemelerin hepsi birden çırpma kabına boca edilip de karıştırılabilir; fakat bu durum karışımın özleşmesini ve homojen bir hal almasını zorlaştıracaktır. Malzemelerin sırayla ve her bir aralıkta karıştırarak eklenmesi tavsiye edilir. İlk olarak 150-200 gram yoğurt ile ezilmiş olan 2-3 diş sarımsak bu çırpma kabına konur ve bir çırpı, kaşık, vb. Gereç yardımıyla karıştırılmaya başlanır. Sarımsak ve yoğurt iyice birbirine karışıp sarımsaklı yoğurt görünümü aldıktan sonra da istenen miktarda zencefil ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı aynı kaba eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Zencefil tıpkı sarımsak gibi yoğurdun içinde kaybolacaktır. Fakat zeytinyağı tam olarak çözünmeyeceğinden; onun göz kararınca özleşmesi ve homojen bir görünüm alması yeterlidir. Ardından da istenen miktarda zerdeçal eklenir ve aynı şekilde karıştırılır. Tüm bu temel malzemelerden sonra 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz, kırmızı biber, karabiber ve tamamen isteğe bağlı olarak diğer baharatlar da eklenir. Baharatlar da tavuk terbiyesi sosuyla iyice özleşinceye kadar karıştırma işlemi yapılır. Böylece tavuk terbiyesi sosu tamamlanmıştır.
Tavuk terbiyesi sosu yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilmelidir. Bunun için bir gece ya da gün içinde eş değer bir süre yeterli olacaktır. Zaman tasarrufu olması açısından; tavuk terbiyesi sosunun yemek yenecek günden önceki akşam hazırlanması ve ertesi günde tarifin tamamlanması tavsiye edilir. Buzdolabına konmadan önce tavuk terbiyesi sosu tabi ki bir streç film, folyo, vs. Gereçle kapatılmalıdır.
Artık tavuk terbiyesi tarifi bitmek üzeredir. Geriye sadece pişirmesi kalmıştır. Bir gece bekletilen tavuk terbiyesi sosu (İçinde tavuk da bulunmaktadır) buzdolabından alınır. Mangalda, ocakta, fırında, vb. Akla gelebilecek her türlü yöntemle tamamen isteğe bağlı olarak pişirilir. Tavuk terbiyesi pişirilirken ayrıca dikkat edilmesi gereken çok önemli bir püf nokta yoktur. Her tavuk yemeğinde geçerli olan kurallara göre pişirilmelidir.
Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tavuk terbiyesi tabaklara konur ve servis edilir.
Tavuk terbiyesi tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır, afiyet olsun.