Tavuklu bezelye, yaz ya da kış fark etmeksizin her mevsim rahatlıkla hazırlanabilen bir yemektir. Bezelye yazdan kışa hazırlık olarak dondurucuda saklanabilen bir gıdadır. Bu nedenle de oldukça pratiktir. Özellikle tavuk eti ile bezelye birleştirildiği zaman sağlık açısından oldukça faydalı bir yemek ortaya çıkarılabilir. Tavuklu bezelye yemeği için hem ailenize hem de misafirlerinize muhteşem bir ana yemek hazırlayabilirsiniz. Bu muhteşem yemeğimizin tarifine geçmeden önce dilerseniz kısaca bezelyenin besin değerleri ve faydalarına hep beraber göz atalım.
Bezelyenin Besin Değerleri (100 gram çiğ)
14.4 gram protein
0.4 gram yağ
2 gram lif
84 kalori
0 kolesterol
116 miligram fosfor
26 miligram kalsiyum
1.9 miligram demir
2 miligram sodyum
316 miligram
35 miligram magnezyum
0.35 miligram B1 vitamini
0.14 miligram B2 vitamini
2.9 miligram B3 vitamini
0.16 miligram B6 vitamini
27 miligram C vitamini
2.1 miligram E vitamini
Bezelyenin Faydaları Nelerdir?
Bezelye lif yönünden zengin bir sebzedir. Bu özelliği sayesinde bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur.
İçeriğinde bulunan B1 vitamini sayesinde uyku problemine iyi gelir ve iştah açar.
Anemiye karşı iyi gelen sebzelerin başında yer alır.
Kansere karşı koruyucu bir etki sağlar.
Kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.
Kabızlığı önler, kan şekerini düzenler.
Karaciğer, safra kesesi, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır.
Tavuklu Bezelye
Tavuklu Bezelye İçin Gerekli Malzemeleri
Yarım kilo tavuk göğsü
1 tane orta boy kuru soğan
2 tane orta boy patates
3 tane orta boy havuç
1 kutu bezelye
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
Yeteri kadar sıvı yağ
Tavuklu Bezelye Nasıl Yapılır?
Tavuklu bezelye yemeği için ilk olarak tavuk etlerin yıkayarak başlayın. Yıkadığınız etleri ufak ufak kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın. Uygun bir tencereye sıvı yağ koyarak ısıtın. Isınan yağda kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanlara tavuk etlerini ilave ederek etler saldığı suyu çekinceye kadar kavurun. Etler iyice kavrulduktan sonra üzerine domates ve biber salçasını ilave ederek 1-2 dakika kadar daha kavurun. Salçalar da kavrulduktan sonra yemeğe 2 su bardağı sıcak su ekleyip, orta hararetli ocakta kaynamaya bırakın.
Bu arada patatesin kabuklarını soyun, havucun kabuklarını kazıdıktan sonra her iki sebzeyi küp şeklinde doğrayıp, kaynayan yemeğe ilave edin. Konserve bezelyeyi yıkayıp, süzdükten sonra tencereye ilave edin. (Taze bezelye de kullanılabilir.) Son olarak damak zevkinize göre baharatları ve tuzunu ekleyip, tencerenin kapağını kapatın ve yemeği kısık ocakta sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşadıktan sonra tavuklu bezelye yemeği pişmiş demektir. Pişen yemeği ocaktan alarak ilk sıcaklığını atması için 10 dakika kadar bekletin. Dilerseniz yanında pirinç pilavı ile servis yapabilirsiniz.