{ "title": "Tavuklu Bezelyeli Börek", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuklu-bezelyeli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 01:43:29", "author": "MERVE EKMEN", "article": [ { "article": "
Tavuklu Bezelyeli Börek, bu börek çeşidi de diğer börekler gibi her mutfakta yapılabilen hatta şu da bir gerçektir ki, yapım aşaması oldukça kolay olan bu böreği her bayanın yapabildiği gibi her erkeğin de yapabileceği türden bir hamur işidir. Her mutfakta yapıldığı için bir yöreye aitliği de yoktur. Beyaz et ve sebze ağırlıklı olduğu için de çok besleyici özelliğe sahiptir. Her yasta herkesin severek yiyeceği bir börek türüdür. Bu böreği yaparken taze bezelye de kullanılır veya konserve bezelye de kullanılır. Taze bezelyeyi marketlerden kabuklu alıp diğer adıyla ARAKA denmektedir. Kabuklu bezelyeyi kabuklarından ayırıp tanelerini önce kaynar suda pişirerek böreğimizde kullanılabilir. Böreğimizin yapım aşamasına geçerek ilk olarak sebzelerden hazırlıklara başlayalım.

Tavuklu Bezelyeli Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Sos için
Üzeri için
Tavuklu Bezelyeli Börek Nasıl Yapılır?

Soğanı kabukları güzelce soyulmuş şekilde dörde bölün ve uygun bir tencereye koyun. Soğanların yanına tavuğu, tane karabiberi ve 4-5 bardak suyu ekleyin ve tencereyi ocağa koyun. Tavuk etleri yumuşayıncaya kadar ocaktan almayın. Havuçları küp-küp olacak şekilde doğrayın ve bir tencereye koyun, üzerine yine 4-5 bardak su ekleyin. Havuçları da diriliğini kaybedecek şekilde haşlayın. Haşlandıktan sonra bir kaba alın. Havuçlarınızı haşladığınız suya konserve bezelyelerinizi atın ve bezelyeleri 1-2 dakika kadar kaynatın. Haşladığınız malzemeleri soğuk sudan geçirerek soğutun. Soğumuş olan tavuk etlerinizi küp-küp doğrayın ve havuç ile bezelye ile bir kapta karıştırın. Tuz ve karabiber ile damak zevkinize göre tatlandırın. Daha sonra önceden hazırlamış olduğunuz rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyin ve börek içinizi bir kenara koyun. Yufkaları üst üste koyarak açın ve 8'e bölün. Üçgen şeklinde elde ettiğiniz yufkanın içine hazırlamış olduğunuz harçtan koyun ve diğer üçgen yufka ile üzerini kapatıp, sarın. Üzeri için sıvı yağı ve yumurta sarısını bir kapta çırpın. Sarmış olduğunuz böreklerin üzerine çok fazla olmayacak şekilde sürün ve üzerine susam ya da çörek otunu dökerek süsleyin. Börekler çok yan yana olmayacak şekilde koyulacak bir fırın tenceresini sıvı yağ ile yağlayın ve börekleri aralıklı araklı tepsiye dizin. 180-200 derecelik fırında böreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Börekler piştikten sonra fırın içinde bırakmayın ılınması için dışarı çıkarın. Ilındıktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }