{ "title": "Tavuklu Büryan", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuklu-buryan.jpg", "date": "21.01.2024 13:09:12", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Tavuklu Büryan; Büryan yemeği Hint yemeği olup diğer adı 'Biryan' anlamına gelen Farsça bir kelimedir. Ateşte kızartılmış et veya tavuk anlamına gelir. Hemen hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir yemek olup ait olduğu bir yöre yoktur. Tavuk büryan Hintler tarafından tavuğu ağır ateşte yavaşça pişirilir daha sonra üzerine pilav ilave edilip onunla beraber biraz daha pişirilir. Bu yönteme Biryan adı verilir. Biz şimdi Tavuklu Büryan yemeğimizin malzemelerini saymaya geçelim.

Tavuklu Büryan Malzemeleri
Tavuklu Büryan Nasıl Yapılır?

İlk olarak pirinçlerimizi güzelce yıkayıp nişastasından arıtıyoruz daha sonra sıcak suyumuzu derin bir tencereye döküyoruz ve ocağa koyuyoruz. Yıkamış olduğumuz pirinçleri suyun içine atıyoruz. Tavuklarımızı temizleyip bir tencereye koyuyoruz ve haşlanmak üzere ocağımıza koyuyoruz. Soğanımızı güzelce soyuyoruz ve rendeliyoruz. Rende sevmeyenler ince olacak şekilde doğrama yapabilirler. Bir tencereye rendelediğimiz veya doğradığımız soğanları koyuyoruz ve kavruluncaya kadar yüksek ateşte pişiriyoruz. Daha sonra kavrulunca naneyi üzerine serpiyoruz. Pirinçlerimizi ocaktan alıp onları da soğan ve nanemizin üzerine ilave ediyoruz ve pişirmek üzere bırakıyoruz bu esnada tuz ilave ediyoruz. Pirinçler piştikten sonra yayvan bir şeye (Bor cam olabilir veya herhangi bir yayvan tepsi de tercih edebilirsiniz) döküyoruz. Tavuğu koyacağımız yerde pirinçlerin fazla olmamasına özen gösteriniz. Tavuğu pirincin üzerine koyduktan sonra üzerine sıcak su ilave edip 200 derecelik fırınımıza tepsimizi sürelim. Fırında tepsimizi tavuk kızarana kadar ve pirinç suyunu çekene kadar bekletelim. Daha sonra fırından yemek tepsimizi çıkartıp biraz ılımasını bekleyelim. Servis esnasında pilavımızın güzel gözükmesi için şekilli bir kâseye koyup ters çevirebilirsiniz yanına da tavuk budumuzu çok harika bir görüntü olabilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı pul biber, kekik, nane, renkli karabiber serperek süsleyebilirsiniz eminim böyle daha da renkli bir görüntü çıkacaktır. Tavuklu büryan yemeğimizin yanında yoğurtlu salatalar, patates püresi tercih edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }