{ "title": "Tavuklu Salata", "image": "https://www.tavukyemekleri.gen.tr/images/tavuklu-salata(1).jpg", "date": "21.01.2024 18:14:20", "author": "Batır", "article": [ { "article": "
Tavuklu salata, kolaylıkla hazırlanabilen ve hafif bir şeyler isteyenler için tek başına menü olabilecek nitelikte bir salata tarifidir. Leziz bir salata olan tavuklu salata forma girmek isteyenler ve sağlıklı yaşam tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Mutlaka denemeniz dileği ile. Tavuklu salata tarifine geçmeden önce tavuğun faydalarına göz atalım.

Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir?

Genellikle hayvansal besinlerden olan protein oranı yüksek süt ve süt ürünlerinin yanı sıra hayvansal etlerde sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu nedenle insan vücudu uzun süreli olmayan protein azlığı ile baş edebilse de uzun süreli eksiklikle baş edemez. Beyaz et dediğimiz yani tavuk eti kırmızı ete nazaran daha da sağlıklıdır. Tavuk etinden sağlanan proteinlerin sindirilme oranı %90 ile %100 oranındadır. Ancak tahıllardan alınan proteinlerin sindirilmesi %75 ile %90 arasında değişmektedir.

Tavuklu Salata İçin Gerekli Malzemeleri
Tavuklu Salata Nasıl Yapılır?

Tavuk salatamızın yapımına öncelikle yarım kg tavuk göğüs etini yıkayarak başlayalım. Ardından 2 diş sarımsağın kabuklarını soyarak iyice ezelim ve yarım çay bardağı zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı kekiği bir kabın içinde çırparak karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımı ince dilimler şeklinde kesilmiş tavuk etlerinin üzerine tek tek iyice sürelim, üzerini bir kapak yardımıyla kapatarak 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmesi için bekletelim.

Bu sürenin sonunda tavuk etlerini dolaptan çıkartarak teflon bir tavanın içine tek tek dizelim ve tavanın üzerine alüminyum folyo ile kaplayarak ara sıra kontrol ederek pembeleşinceye kadar kızartalım. Tavuk etleri arkalı önlü çevrilerek piştikten sonra tavamızı ocaktan alalım.

Daha sonra 2 adet salatalık ve 2 adet havucu bol suda yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak verev dilimler şeklinde dilimleyelim. Ardından 8-10 adet marul yaprağını bol suda yıkadıktan sonra elimizle parçalayarak salata tabağımızın tabanına yerleştirelim ve üzerine düzgün bir şekilde dilimlenmiş salatalık, havuç ve çeri domateslerini yerleştirelim. Üzerine teflon tavada pişirerek kızarttığımız tavuk etlerini uzun şeritler şeklinde dilimleyerek, döşedikten sonra 1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır tanelerini serpiştirelim. Birer tutam maydanoz ve dereotunu bol suda yıkadıktan sonra doğrayarak salatamıza ilave edelim.

Salatamızın sosunu hazırlamak için bir kabın içine 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı, yarım limon suyu, 2 çorba kaşığı kadar sirke, 2 çorba kaşığı kadar nar ekşisi, yeteri kadar tuz ve 1 çay kaşığı kadar kırmızı pul biber ilave ederek iyice çırpalım. Hazır hale gelen salata sosumuzu servis sırasında salatamızın üzerine gezdirerek servise sunalım.

Afiyet olsun.

" } ] }