Fırında tavuk; patates ve tavuk tatlarının bir arada bulunduğu birçok tarif arasında belki de en çok tercih edilenlerden biridir. İtiraf etmek gerekirse; fırında tavuk tarifini hakkını vererek hazırlamak biraz mutfak becerisi ve ustalık gerektirir. Fakat bu zahmetine rağmen fırında tavuk; özellikle ev hanımlarının akşam yemeği tercihleri arasındaki yerini uzun yıllardan beri korumaya devam etmektedir.
Yemek konusunda tecrübeli ev hanımları dışında; ilk defa deneyeceklerin de önemli ölçüde başaracağı ve karşılığını fazlasıyla alacağı bir tariftir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için fırında tavuk tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
Fırında tavuk için gerekli malzemeler
2 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
5-6 adet tavuk but
3-4 adet patates
Yeterli miktarda tuz
4-5 çay bardağı sıcak su
2 çay kaşığı kırmızı biber
NOT: Yukarıda verilen malzemeler, 3-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Daha yüksek sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını kişi sayısıyla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir. Beş kişiden yukarı servisler için yukarıdaki miktarlar yeterli olmayabilir.
Fırında tavuk tarifinin uygulanışı
Fırında tavuk tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir duruma sokulması gereklidir.
Öncelikle tavuk butları yıkanmalı, iyice temizlenmeli ve sonraki adımlarda anlatılacağı gibi fırında pişirmeye uygun bir hale getirilmelidir. Tavuk butlar, fırında tavuk tarifinin belki de en önemli malzemesi olduğu için, yeterince temizlenmeleri ve pişmeleri konusunda gerekli özenin gösterilmesi son derece önemlidir. Tavuklardan sonra patateslerin de kabukları soyulmalı ve yıkanmalıdır. Hemen ardından patatesler çok küçük olmamakla beraber; fırında kızartmaya uygun olacak şekilde elma dilimini andıracak şekilde parçalara kesilmelidir. Malzemeler üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kızartma işlemi için bir fırın ile bir fırın tepsisi ve sos hazırlama işlemi için de bir tencerenin önceden hazır edilmesi zaman tasarrufu sağlayacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra fırında tavuk tarifine başlanabilir. İlk adımda; tarifin temel malzemeleri kızartma işlemi için kullanılacak ve fırında tavuğun kabası oluşturulacaktır. Tahmin edileceği üzere bu aşama için fırın tepsisi ve fırın gereklidir. Ana malzeme niteliğinde olan tavuk butları ve dilimlenmiş patatesler; fırın tepsisine her bir parçası güzelce kızaracak şekilde dizilir. Bu dizme işleminin gelişigüzel olmaması, fırında tavuk tarifinin yararına olacaktır. Aksi takdirde bazı kısımlar fazla pişerken bazı kısımlar az pişebilir. Bu durum da fırında tavuk tarifinin tadını epey etkileyebilir. Patatesler ve tavuklar dikkatli bir şekilde fırın tepsisine dizildikten sonra üzerlerinde yeterli miktarda sıvı yağ gezdirilir ve bir naylon eldiven, vb. Gereç yardımıyla; patateslerin ve tavukların her yerinin yağlandığına emin olmak için sıvı yağ elle de yayılır.
Fırın tepsisine patatesler ve tavuklar konup yağlandıktan sonra; tepsi fırına verilir ve kızartma işlemine başlanır. Öncesinde söylenen püf noktalara yeterince dikkat edilirse, bu kızartma işlemi sırasında pek sorun çıkmayacaktır. Patatesler ve tavuklar yumuşayarak fırında tavuk için uygun kıvama gelinceye kadar kızartma işlemine devam edilmesi gereklidir. Tahmini beklenmesi gereken süre ise yarım saat kadardır. Yarım saat sonra fırında tavuk tarifinin temel kısmı tamamlanmış olacak ve fırından geri alınabilir durumda olacaktır.
Yukarıdaki adımlara göre fırında tavuk için gerekli temel kısım hazırlandıktan sonra sosun hazırlanmasına geçilebilir. Sos hazırlama aşamasının; fırında tavuk kızardığı sırada yapılması hem zaman tasarrufu açısından hem de patatesler ile tavuklar fazla soğumadan sosu ekleme imkânı olacağından daha mantıklı olacaktır. Fırında tavuk sosunu hazırlamak için; öncesinde seçilen tencere ile geri kalan diğer malzemeler kullanılacaktır. Fırında tavuk sosu için kullanılacak bu malzemelerin tencerede bir anda boca edilerek karıştırılması da mümkün olsa dahi, karışımın belirli bir sıraya göre hazırlanması fırında tavuk sosunun daha yoğun ve daha lezzetli bir tatta olmasını sağlayacaktır. İlk olarak iki tatlı kaşığı salça tencere dökülür ve hemen ardından kırmızı biber de salçanın olduğu tencereye serpiştirilir. Bu iki malzeme bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla iyice özleşince kadar karıştırılır. Salça ile kırmızı biber yeterince karıştıktan sonra; isteğe bağlı miktarda tuz da aynı tencereye dökülür ve tıpkı salça ile kırmızı biberde olduğu gibi, diğer karışımla özleşinceye kadar karıştırılır. Fırında tavuk sosu için su eklenmeden önce tüm bu malzemelerin elden geldiğince karışmış olması ve bir gözükmesi önemlidir. Bu aşama ne kadar özenli gerçekleştirilirse; fırında tavuk sosunun tadı o kadar yoğun olacaktır. Yeterince özenli bir şekilde salça-kırmızı biber ve tuz karıştırıldıktan sonra son olarak suda bu tencereye eklenir. Suyun eklenmesiyle malzemeler iyice birbirine karışarak homojen olacaktır. Tabii ki bu sırada karışımın bir kaşık, vs. Gereç ile karıştırılarak iyice homojen hale gelmesini sağlamak çok önemlidir.
Fırında tavuk kızardığı sırada yukarıdaki talimatlara göre hazırlanan sos; yarım saat bekletilen tepsinin üzerinde gezdirilir. Sonrasında ise bekletilmeden, sıcak olarak tekrar fırına verilir ve sosun da pişerek tadının patateslere ve tavuklara sinmesi beklenir. Bu işlem için de minimum 10, maksimum 15 dakika beklemek yeterli olacaktır. Fırında tavuk sosunun, fırın çalıştığı sırada hazırlanması ve tepsi sıcakken eklenmesinin sebebi de budur. Karışımın yüksek sıcaklıkta yapılması, tatlarının daha iyi birleşmesini sağlayacaktır.
Sosun da pişmesi için beklendikten sonra fırında tavuk, fırından alınır ve servis edilir.
Fırında tavuk tarifi tamamlanmıştır.
Afiyet olsun.
18.01.2024 23:26:17
Fırında Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Fırında tavuk çok severek yediğimiz lezzetli bir yemektir. Özellikle baharatlardan kekikle yapılmış olan daha güzel bence. Uğursoy . 08.09.2018 12:26:59
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024