Fırında Tavuk

Fırında tavuk; patates ve tavuk tatlarının bir arada bulunduğu birçok tarif arasında belki de en çok tercih edilenlerden biridir. İtiraf etmek gerekirse; fırında tavuk tarifini hakkını vererek hazırlamak biraz mutfak becerisi ve ustalık gerektirir. Fakat bu zahmetine rağmen fırında tavuk; özellikle ev hanımlarının akşam yemeği tercihleri arasındaki yerini uzun yıllardan beri korumaya devam etmektedir.
Yemek konusunda tecrübeli ev hanımları dışında; ilk defa deneyeceklerin de önemli ölçüde başaracağı ve karşılığını fazlasıyla alacağı bir tariftir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için fırında tavuk tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

Fırında tavuk için gerekli malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 5-6 adet tavuk but
  • 3-4 adet patates
  • Yeterli miktarda tuz
  • 4-5 çay bardağı sıcak su
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
NOT: Yukarıda verilen malzemeler, 3-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Daha yüksek sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını kişi sayısıyla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir. Beş kişiden yukarı servisler için yukarıdaki miktarlar yeterli olmayabilir.

Fırında tavuk tarifinin uygulanışı

  • Fırında tavuk tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir duruma sokulması gereklidir.
    Öncelikle tavuk butları yıkanmalı, iyice temizlenmeli ve sonraki adımlarda anlatılacağı gibi fırında pişirmeye uygun bir hale getirilmelidir. Tavuk butlar, fırında tavuk tarifinin belki de en önemli malzemesi olduğu için, yeterince temizlenmeleri ve pişmeleri konusunda gerekli özenin gösterilmesi son derece önemlidir. Tavuklardan sonra patateslerin de kabukları soyulmalı ve yıkanmalıdır. Hemen ardından patatesler çok küçük olmamakla beraber; fırında kızartmaya uygun olacak şekilde elma dilimini andıracak şekilde parçalara kesilmelidir. Malzemeler üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kızartma işlemi için bir fırın ile bir fırın tepsisi ve sos hazırlama işlemi için de bir tencerenin önceden hazır edilmesi zaman tasarrufu sağlayacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra fırında tavuk tarifine başlanabilir. İlk adımda; tarifin temel malzemeleri kızartma işlemi için kullanılacak ve fırında tavuğun kabası oluşturulacaktır. Tahmin edileceği üzere bu aşama için fırın tepsisi ve fırın gereklidir. Ana malzeme niteliğinde olan tavuk butları ve dilimlenmiş patatesler; fırın tepsisine her bir parçası güzelce kızaracak şekilde dizilir. Bu dizme işleminin gelişigüzel olmaması, fırında tavuk tarifinin yararına olacaktır. Aksi takdirde bazı kısımlar fazla pişerken bazı kısımlar az pişebilir. Bu durum da fırında tavuk tarifinin tadını epey etkileyebilir. Patatesler ve tavuklar dikkatli bir şekilde fırın tepsisine dizildikten sonra üzerlerinde yeterli miktarda sıvı yağ gezdirilir ve bir naylon eldiven, vb. Gereç yardımıyla; patateslerin ve tavukların her yerinin yağlandığına emin olmak için sıvı yağ elle de yayılır.
  • Fırın tepsisine patatesler ve tavuklar konup yağlandıktan sonra; tepsi fırına verilir ve kızartma işlemine başlanır. Öncesinde söylenen püf noktalara yeterince dikkat edilirse, bu kızartma işlemi sırasında pek sorun çıkmayacaktır. Patatesler ve tavuklar yumuşayarak fırında tavuk için uygun kıvama gelinceye kadar kızartma işlemine devam edilmesi gereklidir. Tahmini beklenmesi gereken süre ise yarım saat kadardır. Yarım saat sonra fırında tavuk tarifinin temel kısmı tamamlanmış olacak ve fırından geri alınabilir durumda olacaktır.
  • Yukarıdaki adımlara göre fırında tavuk için gerekli temel kısım hazırlandıktan sonra sosun hazırlanmasına geçilebilir. Sos hazırlama aşamasının; fırında tavuk kızardığı sırada yapılması hem zaman tasarrufu açısından hem de patatesler ile tavuklar fazla soğumadan sosu ekleme imkânı olacağından daha mantıklı olacaktır. Fırında tavuk sosunu hazırlamak için; öncesinde seçilen tencere ile geri kalan diğer malzemeler kullanılacaktır. Fırında tavuk sosu için kullanılacak bu malzemelerin tencerede bir anda boca edilerek karıştırılması da mümkün olsa dahi, karışımın belirli bir sıraya göre hazırlanması fırında tavuk sosunun daha yoğun ve daha lezzetli bir tatta olmasını sağlayacaktır. İlk olarak iki tatlı kaşığı salça tencere dökülür ve hemen ardından kırmızı biber de salçanın olduğu tencereye serpiştirilir. Bu iki malzeme bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla iyice özleşince kadar karıştırılır. Salça ile kırmızı biber yeterince karıştıktan sonra; isteğe bağlı miktarda tuz da aynı tencereye dökülür ve tıpkı salça ile kırmızı biberde olduğu gibi, diğer karışımla özleşinceye kadar karıştırılır. Fırında tavuk sosu için su eklenmeden önce tüm bu malzemelerin elden geldiğince karışmış olması ve bir gözükmesi önemlidir. Bu aşama ne kadar özenli gerçekleştirilirse; fırında tavuk sosunun tadı o kadar yoğun olacaktır. Yeterince özenli bir şekilde salça-kırmızı biber ve tuz karıştırıldıktan sonra son olarak suda bu tencereye eklenir. Suyun eklenmesiyle malzemeler iyice birbirine karışarak homojen olacaktır. Tabii ki bu sırada karışımın bir kaşık, vs. Gereç ile karıştırılarak iyice homojen hale gelmesini sağlamak çok önemlidir.
  • Fırında tavuk kızardığı sırada yukarıdaki talimatlara göre hazırlanan sos; yarım saat bekletilen tepsinin üzerinde gezdirilir. Sonrasında ise bekletilmeden, sıcak olarak tekrar fırına verilir ve sosun da pişerek tadının patateslere ve tavuklara sinmesi beklenir. Bu işlem için de minimum 10, maksimum 15 dakika beklemek yeterli olacaktır. Fırında tavuk sosunun, fırın çalıştığı sırada hazırlanması ve tepsi sıcakken eklenmesinin sebebi de budur. Karışımın yüksek sıcaklıkta yapılması, tatlarının daha iyi birleşmesini sağlayacaktır.
  • Sosun da pişmesi için beklendikten sonra fırında tavuk, fırından alınır ve servis edilir.
  • Fırında tavuk tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.
18.01.2024 23:26:17
Fırında Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fırında Tavuk"
Fırında tavuk çok severek yediğimiz lezzetli bir yemektir. Özellikle baharatlardan kekikle yapılmış olan daha güzel bence.
Uğursoy . 08.09.2018 12:26:59

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024