Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tavuk Kızartma

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde sık sık bulunan özel tariflerden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebebi olarak; katlanılan zahmetinin sonucunda harika bir tat elde edilmesi gösterilebilir. Yazının devamında da tavuk kızartma yapmayı deneyerek mutfak bilgisini geliştirmek isteyenler için; tavuk kızartma tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı olarak yazılmıştır:

Tavuk kızartma için gerekli malzemeler

  • 3-4 adet patates
  • 2-3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • Yeterli miktarda tuz
  • Yeterli miktarda su
  • 500 gram kuşbaşı tavuk
  • Yeterli miktarda sıvı yağ
  • 8-10 adet sivri biber
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart sayıdaki servisler içindir. Daha fazla servis yapacak olanların, malzeme miktarları bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Tavuk kızartma tarifinin uygulanışı

  • Tavuk kızartma tarifine başlamadan önce bazı malzemeler birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle patateslerin kabukları soyularak yıkanmalı ve küçük küçük parçalara dilimlenerek kızartmaya uygun olacak şekilde küp-küp parçalar haline getirilmelidir. Daha sonra biberler de tıpkı salata yapar gibi küçük parçalara dilimlenmeli ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir. Son olarak domatesler de yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve kızartmaya uygun küçüklükte parçalar oluşturacak şekilde ince ince dilimlenmelidir. Tavuk kızartma malzemeleri üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bu kadardır. Fakat bunların da dışında; patatesleri, biberleri ve tavukları kızartmak için ayrı ayrı kaplar ve tavuk kızartma sosunu hazırlamak için de uygun bir büyüklükte tencerenin bulundurulması faydalı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk kızartma tarifine başlanabilir. Tavuk kızartma tarifi; ana malzemelerin kızartılarak hazırlanması ve sosunun hazırlanması olarak iki temel kısma ayrılabilir. İlk olarak ana malzemeler kızartılacaktır. Bunların arasından da patateslerin kızartılması daha uygundur. Patateslerin tavada, fritözde, vs. Yollarla kızartılması tamamen isteğe bağlıdır. Seçilen herhangi bir yola göre küp-küp doğranmış olan patatesler kızartılır ve sonraki adımlarda kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Bu adımda; patateslerin çiğ kalmadan, yeterince özenli bir şekilde kızartılması önemlidir.
  • Patateslerin kızartılmasından sonra sıra biberlere gelmiştir. Hazırlık aşamasında ufak ufak dilimlenmiş olan biberler de tamamen isteğe bağlı bir yöntemle kızartılır ve aynı şekilde bir kenarda bekletilir. Biberlerin yeterince kızartıldığının göstergesi; renklerinin koyulaşması ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır.
  • Biberlerden sonra son olarak kuşbaşı tavuklar da kızartılır. Böylece tavuk kızartma tarifinde ana malzemelerin hazırlandığı kısım tamamlanmış olur. Fakat bu kısımda; tavukların kızartılması en önemli kısımdır. Çünkü; tavuk kızartmasında, adından anlaşılacağı üzere temel aromayı oluşturacağından, tavukların kızartılmasında gösterilecek bir özensizlik, yemeğin tadını kökten etkileyecektir.
  • Ana malzemeler yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi kızartıldıktan sonra patatesler, biberler ve tavuklar uygun bir tencereye dökülürler. Göz kararınca homojen oluncaya ve bir gözükünceye kadar karıştırıldıktan sonra bir kenara konulurlar. Tavuk kızartma tarifinin kabası bu adımla birlikte tamamlanmıştır. Artık sadece sosunun hazırlanması ve tencereye eklenmesi kalmıştır.
  • Tavuk kızartma sosunu hazırlamak için de geri kalan malzemeler kullanılacaktır. Öncelikli olarak; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan domatesler, sos pişirme işlemi için ayrılan tencereye dökülürler ve hafifçe kızartılırlar. Domateslerin kızarma belirtileri; su kaybetmeleri be büzülmeleri olacaktır. Domatesler bu görünümü aldıktan sonra, öncesinde ufalanmış olan sarımsaklar da aynı tencereye atılarak bir süre de bunların kızarması için beklenir. Sarımsakların renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri, yeterince beklendiğinin göstergesi olacaktır. Domatesler ve sarımsaklar yeterince kızartıldıktan sonra yeterli miktarlarda su, sıvı yağ ve tuz da tencereye eklenir ve tavuk kızartma sosu için son bir 10-15 dakikalık pişirme işlemi yapılır. Tavuk kızartma sosunun pişirilmesi için suyun hafifçe çekilmesi ve karışımın özleşerek göz kararınca homojen bir görünüm alması yeterli olacaktır.
  • Tenceredeki karışım bu görünümü aldıktan sonra; tavuk kızartma sosu, ilk adımda hazırlanan tenceredeki malzemelere dökülür ve böylece tavuk kızartma tarifi tamamlanmış olur.
  • Sosu da hazırlandıktan sonra tavuk kızartma; tercihe göre ortak bir tabağa veya küçük tabaklara konarak servis edilir.
  • Tavuk kızartma tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 10:07:32
Tavuk Kızartma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tavuk Kızartma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Kızartma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha uzun pişme süresine ihtiyacı vardır. Fakat tavuğu parçalara ayırıp pişirmeyi tercih ederseniz daha ...
Tavuk Döner Terbiyesi
Tavuk Döner Terbiyesi
Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvurulan ya da çok fazla hazırlanan bir tarif değildir. Böyle olmasının başlıca sebepleri olarak...
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Izgara Tavuk
Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında bir tavuk yapabilirisiniz. Özellikle habersiz gelen misafirleriniz için mangal tadında bir et haz...
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk Baget
Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et türüdür. Fırında tavuk baget çarçabuk hazırlayıp, sofralarınıza getirebileceğiniz bir yemek türüd...
Fırında Tavuk İncik
Fırında Tavuk İncik
Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar için, iftar sofraları için veya sevdiklerinizin bir arada olduğu akşam yemekleri için fırında tavuk...
Fırında Beşamel Soslu Tavuk
Fırında Beşamel Soslu Tavuk
Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktıysanız fırında beşamel soslu tavuk sizin için harika bir alternatif olacak. Büyük küçük herkesin b...
Fırında Kremalı Tavuk
Fırında Kremalı Tavuk
Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ailenin bir arada olduğu dönemlerde kişilerin çokluğuna göre fırında kremalı tavuk hazırlayıp sevd...
Erişteli Tavuklu Salata
Erişteli Tavuklu Salata
Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar alışıla gelmiş salata çeşitleri arasında olmasa da herkesin alışkanlık yaparak sofralarda da...
Patates Püreli Tavuk
Patates Püreli Tavuk
Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluşturacak muhteşem bir lezzet arıyorsanız patates püreli tavuk tarifimizi deneyebilirsiniz. Ayrıc...
Tavuk Ciğeri Kızartması
Tavuk Ciğeri Kızartması
Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir bu. Her evde pişen geleneksel yemeklerle başlayan bu serüvenimiz, herkesin tanıdığı tatları ...
Tencerede Tavuklu Patates
Tencerede Tavuklu Patates
Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve farklı pişirme kaplarının içerisinde istediğiniz her yöntem ile pişirmek mümkündür. Tencerede...
Fırında Tavuk Kızartması
Fırında Tavuk Kızartması
Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kızartması çıtır, çıtır patates kızartması veya tel, tel dökülen pirinç pilavı ile günün kurtarıcısı ...

 

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Fırında Beşamel Soslu Tavuk
Fırında Kremalı Tavuk
Erişteli Tavuklu Salata
Patates Püreli Tavuk
Tavuk Ciğeri Kızartması
Tencerede Tavuklu Patates
Tavuk Kızartma
Fırında Tavuk Kızartması
Patatesli Tavuk Haşlama
Tavuklu Patates Yemeği
Tavuk Külbastı
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Tavuklu Karnıyarık
Tavuk Marine
Barbekü Soslu Tavuk
Galeta Unlu Tavuk
Kremalı Tavuk Sote
Tavuklu Mantı
Kremalı Tavuklu Makarna
Fırın Poşetinde Bütün Tavuk
Çıtır Tavuk
Tavuk Graten
Tavuk Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Tavuk Pirzola
Popüler İçerik
Patatesli Tavuk Haşlama
Patatesli Tavuk Haşlama
Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yem...
Tavuklu Patates Yemeği
Tavuklu Patates Yemeği
Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük ...
Tavuk Külbastı
Tavuk Külbastı
Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezze...
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile birlikte yemek s...
Tavuklu Karnıyarık
Tavuklu Karnıyarık
Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürü...
Tavuk Marine
Tavuk Marine
Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demek...
Barbekü Soslu Tavuk
Barbekü Soslu Tavuk
Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024