Haşlanmış Tavuk

Haşlanmış tavuk; kızartma şeklinde yapılan birçok tavuk yemeğinin aksine, çok daha sağlıklı ve sağlıklı olduğu kadar da lezzetli bir tariftir. Haşlanmış tavuğun daha sağlıklı bir tarif olmasının başlıca sebepleri olarak; kızartma yemeklerinde kullanılan zararlı yağların haşlanmış tavukta bulunmaması, kızarmış tavuk genelde patates, pilav gibi yağlı yiyecekler ile ikram edilirken, haşlanmış tavuğun yanında havuç, soğan, pişmiş patates gibi son derece sağlıklı besinlerin bulunması, vb.
Durumlar gösterilebilir. Yazının devamında da bu pratik ve sağlıklı tarifi ilk defa deneyecekler için; haşlanmış tavuk tarifinin adım adım uygulanışı ve haşlanmış tavuk tarifi için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.

Haşlanmış tavuk için gerekli malzemeler

  • 2 adet patates
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım kilo beyaz tavuk eti
  • 2 adet havuç
  • 1 adet yumurtanın sarısı
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını buna göre ayarlamaları gereklidir.

Haşlanmış tavuk tarifi nasıl yapılır?

  • Haşlanmış tavuk tarifine başlamadan önce malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve haşlanmış tavuk tarifine uygun bir duruma sokulması gereklidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki; haşlanmış tavuk, malzemeleri aynı gün alınıp pişirilebilecek bir tarif değildir.
    Alınan yarım kilo beyaz tavuk etinin, tarif uygulanmadan önce bir hafta boyunca mutlaka buzlukta dinlendirilmesi gereklidir. Tavuk soğuk ortamda yeterince dinlendirilmezse, haşlanmış tavuk istenen tatta olmayacaktır. Tavuğun bir hafta önceden hazırlanması haricinde; soğanların da kabukları soyularak yıkanmalı ve çok küçük olmayacak şekilde dilimlenmelidir. Aynı şekilde patateslerin de kabukları soyularak yıkanmalı ve çok küçük parçalar olmayacak şekilde dilimlenmelidir. Son olarak havuçların da dış yüzeylerinin hafifçe soyulup orta büyüklükte parçalar halinde dilimlenmesiyle, haşlanmış tavuk tarifi için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olacaktır. Malzemelerden hariç olarak; soteleme ve kavurma işlemine uygun iki tava ile yumurta çırpma işlemine uygun bir kabın da şimdiden hazır edilmesi yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra haşlanmış tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak tarifin temel kısmı olan tavuk hazırlanacaktır. Bunun için; buzlukta bir hafta bekletilmiş olan beyaz tavuğun derisi soyulur ve tavuk makul büyüklükte parçalar halinde dilimlenir. Diğer yandan, soteleme işlemi için temin edilen kabın içerisine yeterli miktarda tereyağı konulur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı iyice eriyip kabı tüm yüzeyini kapladıktan sonra, tavuk dilimleri bu kaba atılır ve uygun kıvama gelip yumuşayıncaya kadar soteleme işlemi yapılır. Bu adım sırasında yeterince özenli davranılması çok önemlidir. Sabırsız veya özensiz davranılırsa, tavuk dilimlerinin iç tarafları çiğ kalabilir. Bu durum da haliyle haşlanmış tavuğun tadını etkileyecektir.
  • Haşlanmış tavuk tarifinde sıradaki adım ise; diğer malzemelerin kavrulmasıdır. Bu işlem için ayrılan tencereye ilk olarak; hazırlıklar yapılırken dilimlenmiş olan soğan ve havuçlar atılır. Burada soğanların ve havuçların kavrulması için yeterli bir süre beklenmesi gereklidir. Belirtisi ise; renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır. Özellikle soğanlar; kavrulurken gözle görülür şekilde pembeleşecektir. Yeterince kavurduktan sonra bu kabın içerisine; yüksekliği soğan ve havuçları milimetrik olarak geçecek şekilde sıcak su konur ve kavurma işleminden pişirme işlemine geçilmiş olur.
  • Artık haşlanmış tavuk tarifinde sadece birkaç rutin adım kalmıştır. Soğan ve havuçlar yeterine piştikten sonra; hazırlık yaparken dilimlenen patatesler de bu kaba atılır. Hemen ardından sotelenmiş olan beyaz tavuk da aynı kaba atılır ve böylece pişirilecek olan haşlanmış tavuk karışımı elde edilmiş olur. Bu karışımı elde ettikten sonra yapılması gereken pek fazla bir şey yoktur. Pişinceye kadar başında durulması ve gerektikçe hafif tempoda karıştırılması yeterli olacaktır.
  • Yukarıdaki adım gerçekleştiği esnada zaman tasarrufu olması açısından un-yumurta karışımı hazırlanarak haşlanmış tavuk tarifine devam edilebilir. Öncelikle; çırpma işlemi için ayrılan kap alınır ve 1 adet yumurta sarısı bunun içine konur. Aynı şekilde 1 ymek kaşığı un da bu kabın içerisine boca edilir. Karışım tek görünüme kavuşuncaya ve iyice özleşinceye kadar çırpma işlemine devam edilir. Özellikle unun tamamen çözünmesi çok önemlidir. Kabın içerisinde kesinlikle unun topaklaştığı yerler olmamalıdır.
  • Hazırlanan bu un-yumurta karışımı; pişmekte olan haşlanmış tavuk karışımına eklenir ve hafifçe karıştırılarak yeni karışımla özleşmesi sağlanır. Daha sonra kısa bir süre daha haşlanmış tavuğun iyice tadının oturması için pişmesi beklenir.
  • Pişen haşlanmış tavuk hiç soğutmadan tabaklara alınır ve servisi yapılır.
  • Haşlanmış tavuk tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 06:42:41
Haşlanmış Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşlanmış Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşlanmış Tavuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024