Kızarmış Tavuk

Kızarmış tavuk; birçok tavuk yemeği arasında belki de en lezzetli ve en çok talep gören tariftir. Lezzetli olarak benimsenmesinin başlıca sebebinin, kızarmış yemeklerin pişmiş yemeklere göre genelde daha çok beğenilmesinin olduğu söylenebilir. Fakat kızarmış tavuk; diğer birçok kızartma yemeğinin tersine; üzerine verilen emeği ve zahmeti fazlasıyla geri ödeyen; akşam yemeklerinde tadını damaklarda bırakan olağanüstü bir tariftir.
Ülkemizde yaşayan herkesin mutlaka denemiş olduğu bu tarifi ilk kez kendi kendisine uygulamak isteyenler için de yazının devamında kızarmış tavuk tarifinin adım adım uygulanışı ve kızarmış tavuk tarifi için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.

Kızarmış tavuk için gerekli malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 çay kaşığı salça
  • 3 adet patates
  • 1 adet tavuk (Bütün)
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yeterli miktarda tuz
  • Yeterli miktarda karabiber
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarları; tahmini olarak en fazla 5 kişilik servisler için yeterli olacaktır. Daha fazla sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını buna göre ayarlaması gereklidir.

Kızarmış tavuk tarifi nasıl yapılır?

  • Kızarmış tavuk tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve kızarmış tavuk tarifine uygun bir vaziyete sokulması gereklidir.
    Tahmin edileceği üzere öncelikle soğan, patates gibi malzemeler üzerinde işlem yapılacaktır. Soğanların kabukları soyulup yıkanmalı ve çok küçük olmayacak şekilde orta büyüklükte birkaç parçaya dilimlenmelidir. Bu kısım önemlidir; çünkü soğanların şekli ilerideki aşamalarda kızarmış tavuğu pişirmek için önemli bir konumdadır. Soğanların çoban salata gibi küçük parçalara kesilmesi halinde tarif uygulanamayacaktır. Soğanlardan ayrı olarak aynı şekilde patateslerin de kabukları soyulur, yıkanır ve küp-küp veya orta büyüklükte parçalar halinde dilimlenerek sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenara konur. Sarımsaklar da iyice ezilip toz haline getirilerek kızarmış tavuk tarifinde kullanılmak için uygun bir hale sokulurlar. Ayrıca; kızarmış tavuk yapmak üzere bir fırın, bir fırın tepsisi ve kızarmış tavuk sosunu hazırlamak üzere karıştırmaya uygun bir kabın şimdiden hazır edilmesi de yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra kızarmış tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak dilimlenmiş olan soğanların, tavuğun kızartılacağı fırın tepsisine dizilmesi gereklidir. Soğanlar tepsiye dizilirken muntazam bir sırada olmalarına ve tepsi tabanında mümkün olduğunca az boşluk kalmasına dikkat edilmelidir. Bu püf noktalara göre soğan dilimleri tepsiye dizildikten sonra tepsi bir kenara konur ve kızarmış tavuk tarifinde bir sonraki adıma geçilir.
  • Kızarmış tavuk tarifinde ikinci adım sosun hazırlanmasıdır. Öncesinde bu iş için temin edilen kaba 2 çay kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı yoğurt konarak karıştırma işlemine başlanır. Salça ve yoğurdun birbiri içerisinde iyice çözünmesine ve karışımın homojen bir hal almasına dikkat edilmelidir. Sırayla eklenen malzemeler birbirine karışmadan topluca boca edilirse; kızarmış tavuk sosu tattaki yoğunluğunu kaybedebilir. Salça ve yoğurt bu kurala göre yeterince karıştırıldıktan sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı da aynı kap içerisine dökülerek karıştırma işlemine devam edilir. Zeytinyağı diğer malzemelerde çözünmeyeceğinden; karışımın tatlarının özleşmesi ve göz kararınca homojen olması bu aşama için yeterli olacaktır. Son olarak tuz, karabiber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da karıştırma kabına eklenerek iyice karıştırılır. Böylece kızarmış tavuk sosu hazırlanmıştır.
  • Artık kızarmış tavuk tarifi için gerekli temel kısımlar tamamlanmıştır. Sıradaki adımlarda bunların birleştirilmesi vardır. Önceki adımda hazırlanan kızarmış tavuk sosu; bütün tavuğun ve patateslerin üzerlerinde gezdirilerek iyice karıştırılır. Böylece sosun tadı tavuğun ve patateslerin üzerine sinecek; kızartma işlemi sırasında da bu tat daha da yoğunlaşacaktır. Sosun dökülmesi işlemi için patatesler ve tavukların ayrı bir kaba alınması tavsiye edilir.
  • Kızarmış tavuk sosuna iyice bulanan patatesler ve tavuk; bu işlemden sonra fırın tepsisine alınır. Sırasıyla doğranmış patateslerin, ardından da bütün tavuğun tepsiye konması daha uygun olacaktır. Bu karışım; kızarmış tavuk tarifinin kabasıdır. Geriye sadece sarımsak ve defne yaprakları kalmıştır. Öncesinde ezilmiş olan sarımsaklar da her yere mümkün olduğunca eşit dağılacak şekilde tepsiye serpiştirilir. Defne yaprakları da istenen herhangi bir şekilde tepsiye konulur. Defne yapraklarının amacı biraz da görsel zevk içindir.
  • Artık kızarmış tavuk tarifi bitmek üzeredir. Geriye sadece tek bir adım; tepside elde edilen bu karışımın kızartılması kalmıştır. Kızartma işlemine başlamadan önce; kullanılacak olan fırın mutlaka önceden ıstılmalıdır. Önceden ısıtılan bu fırına daha sonra tepsideki kızarmış tavuk konur ve fırının kapağı kapatılır. Tahmini olarak en az 2 saat tavuğun fırında kalması gerekecektir. Fakat tarifin uygulandığı değişkenlere göre tabi ki bu süre değişebilir. İki saatten sonrasına kızarmış tavuk sık sık kontrol edilmeli, kızardıktan sonra da fırından alınmalıdır. Kızartma işleminin 3 saatten fazla sürmesi tavsiye edilmez.
  • Fırından alınan kızarmış tavuk ortak servis tabağına veya parçalanarak bireysel tabaklara alınarak servis edilir.
  • Kızarmış tavuk tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 03:41:11
Kızarmış Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kızarmış Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kızarmış Tavuk"
Merhabalar ben de akşam çocuklarıma kızarmış tavuk yapmak istiyorum sürekli hazır alıyorum fakat onlar çok sağlıklı değil galiba. Çocuklar çok sevdiği için almak zorunda kalıyorum. Bugün ilk defa kendim deneyeceğim. Bu tarife birebir uyarak yapacağım. Fakat dışarıdaki gibi güzel kızarır mı içi güzel pişer mi bilgi verir misiniz
Berna . 05.10.2018 14:27:13

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024