Tavuk baget, oldukça kolay bir tavuk yemeğidir. Ana yemek olarak hazırlayabileceğiniz gibi ara sıcak olarak da gönül rahatlığı ile hazırlayarak servis yapabilirsiniz. Özellikle çocukların beğenerek yiyeceği tavuk baget ile çocuklarınızın kemik gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Toplum olarak kırmızı ete oranla beyaz eti daha fazla tüketmekteyiz.
Bunun en önemli nedenlerinden biri beyaz etin kırmızı ete oranla daha ekonomik olması ve daha sağlıklı olmasıdır. Uzman kişiler tavuk etini haftada en az 2-3 defa tüketilmesi gerektiğini savunmaktadır. Beyaz et tam bir protein kaynağı olduğu için kaliteli ve sağlıklı yaşam için tercih edilmelidir. Peki, tavuk etinin kırmızı ete oranla daha fazla tercih edilmesinin nedenleri nelerdir?
- Tavuk eti neredeyse tüm sebzelerin yanında tüketilebilmektedir. Bu nedenle tavuk ile yüzlerce çeşit yemek yapılabilir.
- Tavuk eti kırmızı etten daha ucuzdur.
- Tavuk eti kırmızı ete göre yağ yönünden oldukça fakirdir, protein yönünden ise oldukça zengin bir kaynaktır.
- Vücuttaki hücrelerin kendini yenileyebilmesi için proteine ihtiyaç vardır. İşte bu protein karşılamak için tavuk eti alternatif bir gıdadır.
- Tavuk eti, B grubuna dahil olan vitaminler yönünden de oldukça zengindir.
- Tavuk eti damak tadına göre, kızartma, haşlama ve daha birçok şekilde pişirilebilir. Ayrıca kırmızı ete oranla pişirme süresi daha kısadır.
- Özellikle diyet programları için vazgeçilmez bir ettir.
Neredeyse tüm diyet listelerinde yer verilmektedir.
Tavuk Baget İçin Gerekli Malzemeleri
- 8-10 tane tavuk baget
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 3 tane orta boy patates
- 3 tane orta boy domates
- 5-6 tane yeşilbiber
- Tavuğu Marine Etmek İçin
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz, kırmızı pul biber, kekik ve karabiber
- 3 diş sarımsak
- Yeteri kadar su
Tavuk Baget Nasıl Yapılır?
Tavuk baget yemeği için kullanacağınız bagetleri bol su ile yıkadıktan sonra bir karıştırma kabına alın. Üzerine, 1 çorba kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber, tuz, kekik ve kırmızı pul biber ve rendelenmiş sarımsağı ilave ederek harmanlayın. Bagetleri bu şekilde en az 1 saat bekletin. (Vaktiniz yoksa hemen hazırlayabilirsiniz) Fırın kabınızı zeytinyağı ile yağlayın. Kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra halka şeklinde doğrayın ve yağladığınız tepsinin tabanına yerleştirin. Ardından patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Patatesleri halka şeklinde doğrayıp yarısını tepsiye yerleştirdiğiniz kuru soğanın üzerine sıralayın.
Tepsiye yerleştirdiğiniz patateslerin üzerine tavuk bagetleri sıralayın ve bagetlerin üzerine patateslerin geri kalanını ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra halka şeklinde doğrayıp tepsiye dahil edin. Sivribiberleri birkaç parçaya bölerek domateslerin arasına koyun. Bagetleri marine ettiğiniz sos ortalama 2 su bardağı ılık su ilave ederek karıştırın ve tepsideki malzemelerin üzerine gezdirin. Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tepsiyi sürerek patates ve tavuk bagetler kızarıncaya kadar pişirin. Dilerseniz yanında pirinç pilavı ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.