Tavuk Çorbası

Tavuk çorbası; isim itibariyle çok yaygın olarak bilinmese de ve hatta birbirinden farklı birçok çeşidi bulunsa da hatırı sayılır miktarda tercih edilen ve gerek misafirlere ikram etmek gerekse akşam yemeklerinde sunmak üzere sık sık kaynatılan bir çorba çeşididir. Tavuk çorbasını özel yapan etkenlerin başında ise; içerdiği besinler dolayısıyla diğer çorba çeşitlerine nazaran çok daha sağlıklı ve özellikle hastalar için çok daha iyileştirici bir çeşit olmasıdır.
Yazının devamında da böylesi bir şifa kaynağı olan tavuk çorbası için gerekli malzemelerden ve tavuk çorbası tarifinin adım adım uygulanışıundan bahsedilmiştir:

Tavuk çorbası için gerekli malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 adet göğüs eti
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 su bardağı tavuk suyu

Sosu için

  • Yeterli miktarda tereyağı
  • Karabiber, pul biber, nane, vb. Tamamen isteğe bağlı baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart sayıda servise uygun olarak ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Tavuk çorbası tarifinin uygulanışı

  • Tavuk çorbası tarifine başlamadan önce malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir duruma sokulması gereklidir. Öncelikle alınmış olan göğüs eti; kesilip ufak parçalara dilimlenerek ve elden geldiğine didik didik edilerek çorbaya karıştırmaya ve diğer malzemelerle beraber kaynatmaya uygun olacak küçüklükte parçalara ayrılmalıdır.
    Ayrıca; tavuk çorbası tarifi birkaç karışımın ayrı ayrı hazırlanıp daha sonra bunların birleştirilmesi şeklinde gerçekleştirileceğinden dolayı; malzemelerin önceden gruplara ayrılarak bir arada bulunması daha faydalı olacaktır. Buna göre; yumurta, un ve yoğurta bir grup; tavuk suları bir grup; göğüs eti bir grup; sos malzemeleri de ayrı bir grup olarak ayrılmalıdır. Son olarak; çırpma işlemine uygun bir kap, kaynatma işlemi için bir tencere ve sosu hazırlamak üzere kızartma işlemi için küçük bir tacanın önceden hazır edilmesinde de fayda vardır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk çorbası tarifine başlanabilir. İlk olarak; tavuk çorbasına temel aromayı verecek olan tavuk suları hazırlanacaktır. Bunun için; kaynatma işlemi için seçilen tencereye tavuk suyu dökülür ve ocağa konarak kaynatmaya başlanır. Bu kaynatma işlemi, tavuk çorbası tarifinin en basit kısmıdır ve üzerine durulması gereken pek bir püf noktası yoktur. Sadece; bir sonraki aşamada anlatılacağı üzere kaynama halinde fazla bekletilmemesi ve yanarak tadının bozulmamasına dikkat edilmelidir. Bu noktaya dikkat ettikten sonra tavuk çorbası tarifinde bir sonraki aşamaya geçilebilir.
  • Tavuk çorbası tarifinde şimdiki adımda ise; yoğurt sosu hazırlanacak ve tavuk suyuna katılarak çorbanın kabası hazırlanacaktır. İlk olarak; çırpma işlemi için ayrılan kap alınır ve bir adet yumurta içerisine kırılır. Daha sonra bir yemek kaşığı un, üç yemek kaşığı yoğurt da bu kaba boca edilerek çırpılmaya başlanır. Bu adım ilkine göre biraz daha önemlidir. Çünkü; tavuk çorbasının istenen tatta olması için yoğurt-yumurta-un karışımının iyice çırpılması ve malzemelerin tamamen özleşerek homojen hale gelmelerinin sağlanması çok önemlidir. Karıştırma işleminin özensiz yapılması; tavuk çorbasının tadına kötü yönde yansıyabilir. Ayrıca; bu karışım, tencerede tavuk suyu kaynarken hazırlanmalıdır. Çünkü; hazırlanan karışımın tavuk suyu kaynamaya başlamadan önce tencereye dökülmesi gereklidir.
  • Bir önceki adımda bahsedildiği gibi tavuk suyu, tencerede kaynamaktayken yoğurt-yumurta-un karışımı da bu tencereye dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Bu adımda önemli olan kural ise karıştırma işlemi boyunca karışımın homojenliğini korumasıdır. Bunun için tencerenin sürekli başında durulmalı ve gerektiğinde karışım hafifçe karıştırılmalıdır. Tahmini kaynama süresi 15 dakika cıvarında olacaktır. Kullanılan malzemenin niteliğine ve cinsine göre bu süre tabi ki değişebilir. Süre dışında bir diğer gösterge ise; tenceredeki karışımın rengini koyulaşması olacaktır. Renk koyulaşmaya başladığı anda tavuk çorbası karışımı yeterince kaynatılmış demektir ve bir sonraki adıma geçilebilir.
  • Bu adımda da tavuk çorbasına isminin gerektirdiği tat eklenecek; yani öncesinde dilimlenmiş ve ufalanmış olan göğüs etleri tencereye dökülecektir. Döküldükten sonra da hiçbir değişiklik yapılmadan aynı kaynatma işlemine devam edilir. Bu adımın süresi de tipik tavuk pişirme metoduyla ölçülebilir. Yani; tencere atılan tavuklar pişip yumuşamaya başladığı anda tavuk çorbası yeterince kaynatılmış demektir ve bir sonraki adıma geçilebilir.
  • Yukarıdaki adımlar uygulandıktan sonra tavuk çorbası tarifi neredeyse tamamlanmıştır. Geriye sadece sosunun hazırlanması ve servis edilmesi kalmıştır. Tavuk çorbası sosu için de kızartma işlemi için ayrılan küçük tavaya; yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı yeterince eriyerek tavanın tüm yüzeylerini kapladıktan sonra; tamamen isteğe bağlı olarak pul biber, karabiber, nane, vs. Baharatlar istenen miktarlarda tavaya serpilir ve kızartma işlemine devam edilir. Eklenen baharatların renklerinin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri, yeterince beklendiğinin işaretidir; bu duruma geldikten sonra tavuk çorbası sosu bir sonraki adımda kullanılmak üzere ocaktan alınır.
  • Önceki adımda hazırlanan tavuk çorbası sosunu eklemek için iki seçenek vardır. Ya sos tavuk çorbası içerisine henüz tenceredeyken dökülecek ya da ilk olarak tavuk çorbası tabaklara konacak ve sos da üzerlerinde gezdirilecektir. İlk seçenekte tavuk çorbası sosunun görsel bir güzelliği olmasa da tadı dengeli olarak dağılacak ve çorbanın her kısmında hissedilebilecektir. İkinci seçenekte ise tavuk çorbası sosu tüm karışıma dağılmasa da tabağın üzerinde iştah açıcı bir görünüm kazanarak güzel bir sos halini alacaktır.
  • Yukarıdaki seçeneklerden biri tercih edilerek tavuk çorbası sosu da eklenir ve hazırlanan tabaklar ikram edilir.
  • Tavuk çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 13:26:54
Tavuk Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Çorbası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Çorbası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024