Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvurulan ya da çok fazla hazırlanan bir tarif değildir. Böyle olmasının başlıca sebepleri olarak; tavuk döner terbiyesinin yapılacağı günden çok daha öncesinden hazırlık yapılması gerekmesi, biraz zahmetli bir tarifi olması ve zaten dışarıda dönerin kolayca bulunması gibi durumlar gösterilebilir.
Fakat tüm bu sebeplere rağmen daha sağlıklı ve daha doğal ev yapımı bir tavuk döner terbiyesi elde etmek isteyenler için bu tarif bir birdir. Yazının devamında da evde yapmayı denemek isteyenler için tavuk döner terbiyesi tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kolay gelsin.

Tavuk döner terbiyesi için gerekli malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 adet soğan
  • 4-5 yemek kaşığı süt

Tavuk döner terbiyesi tarifi nasıl yapılır?

  • Tavuk döner terbiyesi tarifine başlamadan önce; alınan tavuk göğsü buzlukta yeterli bir süre dinlendirilmeslidir. Bu süre için bir gün tavsiye edilir. Fakat tabii ki isteyen farklı bir süre de bekletebilir. Tavuk göğsü, tavuk döner terbiyesinin yapılacağı güne kadar yeterli bir süre bekletildikten sonra, diğer malzemeler üzerinde de bazı hazırlıkların yapılması gereklidir.
    Öncelikle soğanların kabukları soyulup yıkanmalı ve küçük küçük dilimler oluşturacak şekilde ince ince kıyılmalıdır. Dilimlenen bu soğanlar 1-2 kez elle kuvvetlice sıkılır ve suyu çıkarılır. Bu soğan suyu ilerideki adımlarda kullanılacaktır. Tavuk döner terbiyesi için yapılması gereken ön hazırlıklar bunlardır. Şimdi tarife başlanabilir.
  • Tavuk döner terbiyesi tarifinde ilk olarak etin tarife uygun bir hale getirilmesidir. Yani; buzlukta yeterince bekletilen tavuk göğsü, birkaç küçük parçaya bölünmelidir. Dİkkat edilmesi gereken nokta, tavuk göğsünün bu adımda dilimlenmemesidir. Etler biraz büyük olmak zorundadır. Bu kurala göre tavuk göğsü kesildikten sonra tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmaya başlanır.
  • Tavuk döner terbiyesi sosunu hazırlamak için karışım yapmaya ve çırpma işlemine uygun bir kap bulunması gereklidir. Bu kaba öncelikle ilk adımda elde edilen soğan suyu konur. Üzerine de sırasıyla biber salçası, domates salçası, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve süt konur. Bu malzemelerin hepsinin birden boca edilmeden, sırayla konması tavuk döner terbiyesinin daha yoğun tatta ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hepsinin birden dökülüp karıştırılması tabi ki kesinlikle yasak değildir. Ama tavuk döner terbiyesinin tadını etkileyebilir. Bu püf noktalara dikkat edilerek karıştırma kabındaki sos iyice özleşinceye kadar karıştırılmalı ve homojen bir görünüm alması sağlanmalıdır. Böylece tarif boyunca kullanılacak olan tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmıştır.
  • Tavuk döner terbiyesi tarifinde sıradaki adımda ise; tavuk göğsünün bu sosla karıştırılması vardır. Önceki adımlarda birkaç parçaya bölünen tavuk göğsü parçaları sosun için batırılır ve böylece sosun tadının iyice üzerlerine sinmesi sağlanır. Normalde etlerin sosun içinde 1-2 saniye kadar tutulması yeterli olacaktır. Fakat isteyen kısa bir süre sosun içinde de bekletebilir. Bu durum, sosun tadının tavuk etlerine daha da iyi sinmesini sağlayacaktır.
  • Daha sonra sosa bulanmış bu tavuk etleri ayrı ayrı streç filme sarılır. Uygun bir tencereye konarak kapakları kapalı bir vaziyette buzluğa veya derin dondurucuya konurlar. Böylece, tavuk döner terbiyesinin kabası hazırlanmıştır. Artık sadece soslu durumdaki bu tavuk etlerinin uygun bir duruma getirilip pişirilmesi kalmıştır. Bu adımda çok önemli olan bir nokta vardır ki; buzluğa konan tavuk döner terbiyeleri 24 saat mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tadı eksik kalacak, tavuk döner terbiyesi istenen damak zevkinde olmayacaktır.
  • Buzlukta dinlendirilen tavuk etleri, buzluktan alındıktan sonra çevrelerini kaplayan streç filmler açılır. Şimdi bu etle kesilmeye ve kızartılmaya hazırdır. Bunun için; ev imkânları el verdiğince tavuk etleri ince ince kesilir. Mümkün olduğunca, dışarıda satılan döner etleri kadar ince dilimler olmalıdır. Et kalınlıkları ne kadar fazla olursa; tavuk döner terbiyesi de tadından o kadar uzaklaşacaktır.
  • Tavuk etleri dilimlendikten sonra; bunları kızartmaya uygun bir tava alınır ve içine yeterli miktarda zeytinyağı dökülerek ocağa konur. Zeytinyağı kızdıktan ve tavanın tüm yüzeyini kapladıktan sonra, kesilen dilimler bu tavaya atılır ve kızartmaya başlanır. Kızartma işlemi, tıpkı biftekte olduğu gibi arkalı önlü olarak yapılmalıdır.
  • Yeterince kızartılan tavuk döner terbiyesi tabaklara konur ve istenen şekilde istenen yemeklerle beraber sıcak olarak servis edilir.
  • Tavuk döner terbiyesi tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 07:19:29
Tavuk Döner Terbiyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Döner Terbiyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Döner Terbiyesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tavuk

Galeta unlu tavuk farklı lezzetlerden hoşlanan kişiler için kaçınılmaz bir lezzettedir. Dışının çıtır olması ve kızartılmasına rağmen fazla yağ çekmemes...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024