Tavuk Döner Terbiyesi
Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvurulan ya da çok fazla hazırlanan bir tarif değildir. Böyle olmasının başlıca sebepleri olarak; tavuk döner terbiyesinin yapılacağı günden çok daha öncesinden hazırlık yapılması gerekmesi, biraz zahmetli bir tarifi olması ve zaten dışarıda dönerin kolayca bulunması gibi durumlar gösterilebilir.
Fakat tüm bu sebeplere rağmen daha sağlıklı ve daha doğal ev yapımı bir tavuk döner terbiyesi elde etmek isteyenler için bu tarif bir birdir. Yazının devamında da evde yapmayı denemek isteyenler için tavuk döner terbiyesi tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuk döner terbiyesi için gerekli malzemeler- 1 paket tavuk göğsü
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet soğan
- 4-5 yemek kaşığı süt
Tavuk döner terbiyesi tarifi nasıl yapılır?- Tavuk döner terbiyesi tarifine başlamadan önce; alınan tavuk göğsü buzlukta yeterli bir süre dinlendirilmeslidir. Bu süre için bir gün tavsiye edilir. Fakat tabii ki isteyen farklı bir süre de bekletebilir. Tavuk göğsü, tavuk döner terbiyesinin yapılacağı güne kadar yeterli bir süre bekletildikten sonra, diğer malzemeler üzerinde de bazı hazırlıkların yapılması gereklidir.
Öncelikle soğanların kabukları soyulup yıkanmalı ve küçük küçük dilimler oluşturacak şekilde ince ince kıyılmalıdır. Dilimlenen bu soğanlar 1-2 kez elle kuvvetlice sıkılır ve suyu çıkarılır. Bu soğan suyu ilerideki adımlarda kullanılacaktır. Tavuk döner terbiyesi için yapılması gereken ön hazırlıklar bunlardır. Şimdi tarife başlanabilir.
- Tavuk döner terbiyesi tarifinde ilk olarak etin tarife uygun bir hale getirilmesidir. Yani; buzlukta yeterince bekletilen tavuk göğsü, birkaç küçük parçaya bölünmelidir. Dİkkat edilmesi gereken nokta, tavuk göğsünün bu adımda dilimlenmemesidir. Etler biraz büyük olmak zorundadır. Bu kurala göre tavuk göğsü kesildikten sonra tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmaya başlanır.
- Tavuk döner terbiyesi sosunu hazırlamak için karışım yapmaya ve çırpma işlemine uygun bir kap bulunması gereklidir. Bu kaba öncelikle ilk adımda elde edilen soğan suyu konur. Üzerine de sırasıyla biber salçası, domates salçası, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve süt konur. Bu malzemelerin hepsinin birden boca edilmeden, sırayla konması tavuk döner terbiyesinin daha yoğun tatta ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hepsinin birden dökülüp karıştırılması tabi ki kesinlikle yasak değildir. Ama tavuk döner terbiyesinin tadını etkileyebilir. Bu püf noktalara dikkat edilerek karıştırma kabındaki sos iyice özleşinceye kadar karıştırılmalı ve homojen bir görünüm alması sağlanmalıdır. Böylece tarif boyunca kullanılacak olan tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmıştır.
- Tavuk döner terbiyesi tarifinde sıradaki adımda ise; tavuk göğsünün bu sosla karıştırılması vardır. Önceki adımlarda birkaç parçaya bölünen tavuk göğsü parçaları sosun için batırılır ve böylece sosun tadının iyice üzerlerine sinmesi sağlanır. Normalde etlerin sosun içinde 1-2 saniye kadar tutulması yeterli olacaktır. Fakat isteyen kısa bir süre sosun içinde de bekletebilir. Bu durum, sosun tadının tavuk etlerine daha da iyi sinmesini sağlayacaktır.
- Daha sonra sosa bulanmış bu tavuk etleri ayrı ayrı streç filme sarılır. Uygun bir tencereye konarak kapakları kapalı bir vaziyette buzluğa veya derin dondurucuya konurlar. Böylece, tavuk döner terbiyesinin kabası hazırlanmıştır. Artık sadece soslu durumdaki bu tavuk etlerinin uygun bir duruma getirilip pişirilmesi kalmıştır. Bu adımda çok önemli olan bir nokta vardır ki; buzluğa konan tavuk döner terbiyeleri 24 saat mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tadı eksik kalacak, tavuk döner terbiyesi istenen damak zevkinde olmayacaktır.
- Buzlukta dinlendirilen tavuk etleri, buzluktan alındıktan sonra çevrelerini kaplayan streç filmler açılır. Şimdi bu etle kesilmeye ve kızartılmaya hazırdır. Bunun için; ev imkânları el verdiğince tavuk etleri ince ince kesilir. Mümkün olduğunca, dışarıda satılan döner etleri kadar ince dilimler olmalıdır. Et kalınlıkları ne kadar fazla olursa; tavuk döner terbiyesi de tadından o kadar uzaklaşacaktır.
- Tavuk etleri dilimlendikten sonra; bunları kızartmaya uygun bir tava alınır ve içine yeterli miktarda zeytinyağı dökülerek ocağa konur. Zeytinyağı kızdıktan ve tavanın tüm yüzeyini kapladıktan sonra, kesilen dilimler bu tavaya atılır ve kızartmaya başlanır. Kızartma işlemi, tıpkı biftekte olduğu gibi arkalı önlü olarak yapılmalıdır.
- Yeterince kızartılan tavuk döner terbiyesi tabaklara konur ve istenen şekilde istenen yemeklerle beraber sıcak olarak servis edilir.
- Tavuk döner terbiyesi tarifi tamamlanmıştır.
Afiyet olsun.
19.01.2024 07:19:29
Tavuk Döner Terbiyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tavuk Döner Terbiyesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|