Tavuk graten, özel davet yemekleri için yapılabilecek en güzel tariflerden biridir. Sevdiklerinize hafta sonu geldiğinde farklı tarifler yapmak istiyorsanız eğer tavuk graten size bu konuda yardımcı olabilir. Lezzetinin mükemmel olduğu her ne kadar bilindik olsa da görselliğinin şıklığı ile de birleşen tarifimizi denemeniz için hiçbir neden yok.
Tavuk Graten Malzemeleri
- 1 tane bütün kemiksiz tavuk göğsü
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 tane haşlanmış havuç
- 3 tane haşlanmış patates
- Birkaç damla limon suyu
- 1 küçük konserve bezelye
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 diş sarımsak
- Yeteri kadar tuz
Beşamel Sosu için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2,5 yemek kaşığı un
- 2,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
- Yeteri kadar tuz
Tavuk Graten Nasıl Yapılır?
Tavuk graten için aldığımız kemiksiz tavuk göğsünü yıkayalım ve uygun büyüklükte bir tencereye alalım. Tavuk etinin üzerine tuz, birkaç damla limon suyu, bir tane kabuğu soyulmuş kuru soğan ve üzerini geçecek kadar su ilavesi yapalım. Tenceremizi ocağın üzerine alalım ve tavuk göğsü pişene dek kaynatalım. Bir tane fırın tepsisinin içerisini tereyağı ile yağlayalım ve haşlanmış eti iri parçalara ayırarak tepsinin üzerine dizelim. Ardından haşlanmış patates ile havucu doğradığımız tavuk parçaları büyüklüğünde kesip, konserve bezelyeyle beraber tavuk etinin üzerine yerleştirelim.
Yanmaz bir tavanın içerisine beşamel sos için verilen tereyağını alıp ısıtalım. Yağ eriyince unu tavaya alalım ve kokusu çıkana dek kavuralım. Sürekli karıştırarak kavurduğumuz unun üzerine sütü ve tuzu ilave edip muhallebi kıvamına gelene dek pişirelim. Hazırladığımız beşamel sosu fırın tepsisinde bekleyen malzemelerin her tarafına gelecek şekilde yayalım ve rendelenmiş kaşarı da beşamel sosunun üzerine gezdirip yemeğimizi fırına gönderelim.
200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar tavuk gratenimizi pişirelim ve beşamel sos pembeleşince yemeğimizi fırından alıp sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.