Tavuk Kavurma

Tavuk kavurma; tavuk temelli sayısız yemek tarifi arasında epey orijinal ve kendine has özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin başında; birçok tavuk yemeğinin kızartma şeklinde yapılmasının tersine, tavuk kavurmanın pişirme şeklinde yapılması vardır. Ayrıca; tarif sırasında tavuk kavurma sosunun ilk olarak hazırlanıp daha sonra soğutulmak üzere dinlendirilmesi, sonrasında da tekrar ısıtılarak pişirilmesi gibi adımlardan dolayı, tavuk kavurma tarifi diğer çeşitlere göre daha özgündür.
Söylendiği aman tüm bu adımlar dolambaçlı ve zahmetli gibi gözükse de tavuk kavurma tarifi son derece basittir ve bu basitliği doğrultusunda akşam yemeklerinin sık sık başvurulan tercihlerinden biridir. Yazının devamında da temel mutfak seviyesinde olan ve mutfak bilgisini geliştirmek isteyenler için tavuk kavurma tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk kavurma için gerekli malzemeler genel hatlarıyla anlatılmıştır. Kolay gelsin.

Tavuk kavurma için gerekli malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 700-800 gram kemiksiz tavuk eti
  • Yeterli miktarda tuz
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; standart, yani 3-5 kişilik servisler için uygundur. Daha az veya daha çok sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını göz önünde bulundurmaları ve kişi sayısıyla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Tavuk kavurma tarifi nasıl yapılır?

  • Tavuk kavurma tarifine başlamadan önce yukarıdaki malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tavuk kavurma tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle alınan tavuklar iyice temizlenmeli; tencerede pişirmeye uygun küçüklükte parçalara dilimlenmelidir. Tavukların büyüklüğü; tavuk kavurma tarifinin istenen şekilde uygulanabilmesi açısından önemlidir. Tavukların büyük dilimler halinde pişirilmesi yemeğin çiğ kalmasına sebep olacağı gibi; gereğinden küçük dilimlenmesi de tavuk kavurmanın tadını bozabilir. Tavuklardan başka soğanların da iyice yıkanıp temizlenmesi ve ardından bir bıçakla küçük parçalara ayrılacak şekilde ince ince kıyılması gereklidir. Ayrıca dilimlenen bu soğanların bir kez kuvvetlice sıkılması ve çıktığı kadar suyunun çıkarılması gereklidir. İlerideki adımlar bu soğan suyu gerekli olacaktır. Son olarak sarımsaklar da iyice ezilip ufalanmalı ve pişirme işlemi için uygun küçüklükte parçalar haline getirilmelidir. Ayrıca; ilk tavuk karışımının hazırlanması için uygun bir kap ile tereyağı kızartmaya uygun ve tavukların da sığabileceği bir tavanın şimdiden hazır edilmesi yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk kavurma tarifine başlanabilir. İlk olarak tavuk marine edilecek ve tavuk kavurma yapmak için kullanmak üzere dinlendirilecektir. Bunun için; önceden temin edilmiş olan kabın içerisine, soğanlar dilimlenirken elde edilen soğan suyu dökülür. Daha sonra dilimlenmiş olan tavuklar da bu kabın içerisine boca edilir. Tavukların ardından toz haline getirilen sarımsak da kabın içerisine dökülür. Daha sonra dökülen bu iç malzeme göz kararınca özleşene ve homojen oluncaya kadar elle karıştırılır. İlk eklenen malzemeler karıştırıldıktan sonra 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, karabiber, kimyon, kekik, varsa eklenmek istenen diğer baharatlar ve tuz da kabın içerisine dökülerek aynı yöntemle karıştırılır. Tuzun, bu tavuk kavurma karışımının içerisinde iyice çözünmesi ve özleşmesi çok önemlidir. Aksi takdirde tavuk kavurma, istenen tatta olmayacaktır. Diğer malzemelerinse göz kararınca karıştırılması ve tatlarının bir olacak duruma getirilmesi yeterlidir. Böylece; tavuk kavurma için gerekli marine sosu hazırlanmış olur. Hazırlanan bu sosun üzeri bir peçete, streç, vs. Gereçle kapatılır ve buzdolabına konur. Buzdolabında bu tavuk kavurma sosu, 1,5 saat kadar dinlendirilmelidir. Bir yarım saat kadar daha az süre de bekletilebilir ama, bu sos buzdolabında ne kadar bekletilirse; tavuk kavurma da o kadar lezzetli olacaktır.
  • Tavuk kavurma tarifinde bir sonraki adım ise hazırlanmış olan sos üzerinde birkaç hazırlık yapılması ve ardından pişirilmesidir. Pişirme işlemi için seçilen tencere alınarak içerisine yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta erimeye bırakılır. Tereyağı iyice eriyip tencerenin tüm yüzeyini kapladıktan sonra; buzdolabında bekletilmiş olan tavuk kavurma sosu bu tencere içerisine dökülür ve böylece pişirme işlemine başlanır. Pişirme işleminin kısık ateşte yapılması tavsiye edilir. Kısık ateş, yüksek ateşe göre tavuk kavurmanın kendi içerisinde daha verimli özleşmesini ve tadının daha yoğun olmasını sağlayacaktır. Pişirme işleminin süresi için gerekli işaret ise; tavukların sulanması ve büyüklüklerinin azalmasıdır. Kapalı ve kısık ateşte pişmekte olan tavuk kavurma, arada sırada kontrol edilir; bu hale geldikten sonra da ocaktan alınır.
  • Pişirilen tavuk kavurma tabaklara konur ve istenen yemeklerin yanında, istenen tarzda servis edilir.
  • Tavuk kavurma tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
24.01.2024 18:16:30
Tavuk Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Kavurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tavuk Kavurma"
Merhaba evde tavuk fileto var tavuk kavurmayı fileto ile yapabilir miyim?
Öker . 06.10.2018 12:55:34

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024