Tavuk Pirzola
Tavuk pirzola; özellikle akşam yemeklerinde ev halkına bir ziyafet çekme isteyen ev hanımlarının en ideal tercihlerinden biri olan, tavuk temelli yemekler arasında epey bilinen bir tariftir. Özellikle pilav ve patates ile ikram edildiğinde bambaşka bir lezzet alan tavuk pirzola; bu lezzetine ve damak tadına rağmen son derece kolay ve pratik bir tariftir.
Kullanılacak olan tavuk, zaten pirzola şeklinde hazır olarak alınabilmektedir ve tarifin geri kalan uygulamaları da sadece bu tavuk pirzolaların sosa bulandırılmasından ibarettir. Yazının devamında da bu basit tarifi ilk defa deneyeceklere yardımı olması adına tavuk pirzola için gerekli malzemeler ve tavuk pirzola tarifinin adım adım uygulanışı anlatılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuk pirzola için gerekli malzemeler- 1 kilo tavuk pirzola
- Çeyrek su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 çay kaşığı salça
- Yeterli miktarda tuz
- Yeterli miktarda karabiber
- Yarımdan biraz az çay bardağı zeytinyağı
- Yeterli miktarda kırmızı biber
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis içindir. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Tavuk pirzola tarifi nasıl yapılır?- Tavuk pirzola tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tavuk pirzola tarifine uygun bir hale getirilmesi gereklidir.
Öncelikle; tavuk pirzolalar üzerlerinde yapılması gereken temizlik, soyma, vs. İşlem varsa yapılarak temizlenmeli ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir. Tavuk pirzoladan başka diğer tüm malzemeler sırasıyla karıştırılarak sos olarak kullanılacağı için ayrı bir grup olarak ayrılabilir. Bu, tüm malzemelerin el altında olmasını ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Ayrıca; bahsedilen bu karışımı karıştırmak ve tarif uygun bir hale sokmak üzere kullanılacak bir kabın ve kızartma işlemi için bir tava, fırın tepsisi, vs. Kabın da şimdiden hazır edilmesinde yarar vardır.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk pirzola tarifine başlanabilir. İlk olarak tavuk pirzola sosu oluşturulacaktır. Bunun için; karıştırma işlemi yapmak üzere seçilmiş olan kap alınır ve ilk olarak çeyrek su bardağı süt bu kabın içerisine dökülür. Sütün ardından 2 çay kaşığı salça da bu kaba eklenir ve karıştırma işlemine başlanır. Salçanın süt içinde iyice çözünerek katı bir kısmının kalmamasına ve karışımın açık kırmızı bir kıvam almasına özellikle dikkat edilmelidir. Tavuk pirzola sosu oluşturulurken adımların bu şekilde sindirilerek yapılması, sosun daha yoğun bir tada sahip olmasını sağlayacaktır.
- Süt ile salça karıştırıldıktan sonra, üç yemek kaşığı yoğurt da bu kabın içerisine dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Yoğurt; tavuk pirzola sosuna biraz daha katı bir kıvam kazandıracak ve rengini biraz daha açacaktır. Bu belirtiler görülene kadar karışımın son hali karıştırılmaya devam edilir. Homojen ve tek parça bir hal alması sağlanır.
- Yoğurdun da eklenmesinden sonra sıra baharatların eklenmesine gelmiştir. İlk olarak yeterli miktarda tuz kabın içerisine dökülür ve iyice karıştırılır. Tuzun; tavuk pirzola sosu içerisinde iyice çözünmesine ve hiçbir yerde topaklanmış parçaların kalmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Yani, eklenen tuz her tanesine kadar tavuk pirzola sosunda kullanılmalıdır.
- Tuz da eklendikten sonra istenen miktarlarda karabiber ve kırmızı biber de tavuk pirzola sosuna eklenir. Bunlar sos içerisinde çözünüp kaybolmayacağı için, tatlarının birleşmesine yetecek kadar göz kararınca karıştırılmaları yeterli olacaktır.
- Karabiber ve kırmızı biber eklendikten sonra; eğer varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da istenen miktarlarda eklenir ve aynı işlemlere tabi tutulur.
- Tavuk pirzola sosu neredeyse hazırdır. Geriye son olarak zeytinyağının eklenmesi ve karışıma son halinin verilmesi kalmıştır. Çay bardağına doldurulmuş olan zeytinyağı da tavuk pirzola sosu içerisine boca edilir ve karıştırılmaya başlanır. Zeytinyağı, diğer malzemelere karşı heterojen kalacağından tam olarak çözünmeyecektir. Bunun için karışımın göz kararınca birleşene kadar karıştırılması yeterlidir.
- Yukarıdaki tüm adımların uygulanmasıyla tavuk pirzola sosu tamamlanmıştır. Geriye sadece bu sosun uygun bir şekilde kullanılarak tavuk pirzolanın hazırlanması kalmıştır. Bu adımda; öncesinde temizlenen ve bekletilen tavuk pirzolalar sırayla direkt olarak, sosun bulunduğu kabın içerisine atılırlar. Kabın dibine çöken ve her yönden sos malzemelerine maruz kalan tavuk pirzolalar, bu şekilde olması istenen tadı kazanacaktır. Tavuk pirzolalar kaba atıldıktan sonra en az iki saat bu kabın içerisinde sosla beraber bekletilmelidir. Fakat bu tabi ki tamamen öneri niteliğinde, sosun tadının iyice tavuk pirzolaya dinmesi amacıyla söylenen bir süredir. Eğer tarifin acele olarak hazırlanması gerekiyorsa, vs. Durum varsa tavuk pirzolalar sos içerisinde bekletilmeden, sadece batırılıp çıkarılarak da tarif için hazırlanabilir. Ama eğer bol vakit varsa; tavuk pirzolaların iki saat, hatta mümkünse daha fazla bir süre kabın içerisinde bekletilmesi tavsiye edilir.
- Yukarıdaki adıma göre hazırlanıp sosa bulanan tavuk pirzolalar; kızartma işleminin yapılacağı yağlanmış tepsiye, tavaya, vs. Kaba dizilirler ve kızartılırlar. Tavada, fırında, vs. Yöntemle olsun; tavuk pirzolanın kızartılma yöntemi tamamen tercihe bağlıdır.
- Fırında yeterince kızaran tavuk pirzolalar tabaklara konarak tamamen tercihe bağlı stillerde servis edilirler.
- Tavuk pirzola tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 07:21:12
Tavuk Pirzola ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tavuk Pirzola"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|