Tavuk Şinitzel

Tavuk şinitzel; tavuk malzemeli sayısız tarif arasından özellikle son yıllarda parlayan, yakın zaman içerisinde sürekli tercih edilir hal alan tariflerden biridir. Geleneksel olarak değil de modern yemek tarifi olarak ortaya çıkan tavuk şinitzel; tarifinin pratikliği ve kolaylığı ile bu pratikliğe oranla sahip olduğu epey yüksek lezzet sebebiyle hemen hemen ülkenin her köşesinde talep bulmuş ve artık normal, rutin bir tarif halini almıştır.
Yazının devamında da evde kendi kendisine denemek isteyenler için tavuk şinitzel tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk şinitzel için gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.

Tavuk şinitzel için gerekli malzemeler

  • Yeterli miktarda tuz
  • Yeterli miktarda karabiber
  • 1 adet tavuk göğsü
  • Galeta unu
  • Yeterli miktarda sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • Yeterli miktarda karabiber
  • İsteğe bağlı olarak eklenmek istenen diğer baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları bir tepsilik, dolayısıyla 3-5 kişilik standart servisler için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Tavuk şinitzel tarifinin uygulanışı

  • Tavuk şinitzel tarifine başlanmadan önce malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulmaları gereklidir. Bu hazırlıklar yapılmadan direkt olarak tarife başlanırsa hem zaman kaybı yaratılmış olur hem de adımlar arasında beklenerek yemeğin soğutulması sebebiyle tavuk şinitzel istenen lezzette olmayabilir.
    Öncelikle; tavuk şinitzel tarifinin temel ve en önemli malzemesi olan tavuk göğsü iyice temizlenir ve bir bıçak yardımıyla dilimlenerek, tek tek kızartmaya uygun olacak küçüklükte parçalara ayrılır. Tavuk göğsünün dilimlenmesi sırasında ortalama bir çalışma yeterli olacaktır. Çok küçük dilimlenirse; tavuk şinitzelin damak tadı kaybolabilir. Çok büyük dilimlenirse ise tahmin edileceği üzere tavuk şinitzelin çiğ kalma riski vardır. Tavuk göğsünden başka; tuz, karabiber, kırmızı biber, galeta unu ve varsa eklenecek diğer baharatlar ayrı ayrı el altında hazır tutulmalıdır. Bir de yumurta kırmaya uygun bir kap önceden temin edilerek hazırda bekletilmelidir. Son olarak; kabası tamamlanan tavuk şinitzellerin dizilebileceği bir tepsi, tüm yüzeyleri yağlanarak sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir.
  • Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra tavuk şinitzel tarifine başlanabilir. Zaten hazırlıklar tamamlandıktan sonra tarifi uygulaması çok basittir. Dilimlenen tavuk göğsü uygun bir sırayla diğer malzemelerle karıştırılacak ve sonunda kızartılarak tavuk şinitzel elde edilecektir. İlk olarak; dilimlenmiş olan tavuk göğsüne yeterli miktarda tuz ekilir. Bu adımda; parçaların tuzu iyice sindirdiğinden ve yeterince tuzlu bir karışım elde edildiğinden emin olmak gerekir. Sonradan tuz eklenmesi halinde tavuk şinitzelin tadı istenenden farklı olacaktır.
  • Tuz ekildikten sonra tavuk şinitzel tarifinde bir sonraki adıma geçilebilir. Bu adım da ilkinden farksızdır. Tuzlu bir hale getirilen tavuk göğsü parçalarına şimdi de karabiber ekilir. Karabiberin hemen ardından da kırmızı biber eklenir. Bu baharatların tavuk şinitzelde mutlaka bulunması gerektiği için; tıpkı tuz da olduğu gibi; baharatların iyice yedirildiğinden ve homojen bir karışı elde edildiğinden emin olmak gerekir. Bu hususlara göre baharat ekleme adımından sonra son olarak varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da aynı şekilde eklenir ve tavuk şinitzel tarifinde bir sonraki aşamaya geçilir.
  • Bu adımda tavuk şinitzelin tuzu ve temel baharatları tamamlanmış bir vaziyettedir. Şimdi de geri kalan birkaç aroması eklenecektir. Öncelikle; hazırlık adımında temin edilen kabın içerisine iki yumurta kırılır ve iyice karışıncaya kadar çırpılır. Sarının aynı tonunda olacak şekilde bir yumurta karışımı elde edildikten sonra; baharatları ekilmiş olan tavuk göğsü parçaları sırasıyla bu yumurtaya daldırılır ve çıkarılır. Daldırma işleminin çok özenli olmasına gerek yoktur. Zaten tavuk göğsü kabın içerisinde 1-2 saniye tutulduğunda, yeterli yumurta tadını kazanacaktır. Fakat tabi ki tüm parçaların aynı şekilde ve yeterince yumurtaya bulandığından emin olmak gereklidir.
  • Yumurta aromasının verildiği adım da tamamlandıktan sonra; son olarak bir kenarda bekletilen galeta unu kullanılacaktır. Galeta unu; tavuk şinitzel tarifinde kullanılan son malzeme olarak, tavuk şinitzel tarifinin en önemli adımlarından biridir. Çünkü; tavuk göğsünün galeta ununa yeterince bulandırılmaması halinde, bu durum kızartma işlemini etkileyecek ve tavuk şinitzelin tadını bozacaktır. Bunun için; yumurtaya bulandırılmış olan tavuk göğsü parçaları, galeta ununun bulunduğu kaba önlü arkalı şekilde ikişer kere bulandırılır ve çıkarılarak öneden yağlanmış olan tepsiye konur. Tavuk göğsünün dış yüzeyi yumurtadan dolayı sıvı olduğu için, galeta unu tavuk göğsüne yeterli miktarda yapışacak ve tavuk şinitzel tarifine uygun bir tat alacaktır.
  • Galeta ununa bulandırılan tavuk göğsü parçalarının yağlanmış tepsiye dizilmesiyle tavuk şinitzel tarifinin kabası tamamlanmış olur. Geriye sadece kızartması kalmıştır. Tavuk şinitzelin kızartma işlemi için kullanılacak seçenek de tamamen tercihe bağlıdır. Tava, fırın, ızgara, vs. Akla gelebilecek her yöntemle, hazırlayan kişinin kolayına gelecek şekilde tavuk şinitzel kızartılabilir.
  • İstenen yöntemle kızartıldıktan sonra tavuk şinitzeller fırından alınır ve tabaklara konarak servis edilir.
  • Tavuk şinitzel tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 09:41:39
Tavuk Şinitzel ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Şinitzel Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Şinitzel"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024