Tavuk Terbiyesi

Tavuk terbiyesi; mutfağımızda var olan onca tavuk yemeği arasında belki de en basit ve en pratik olanıdır. Tüm tarif; tavuk terbiyesi sosunun hazırlanması ve pişirilmesinden ibarettir. İlk defa bir tavuk yemeğini kendi kendine pişirecek olanların, kendini geliştirmek adına tavuk terbiyesi ile başlamaları tavsiye edilir. Ayrıca tavuk terbiyesi; bu basitliği ve pratikliğine rağmen, akşam yemeklerinde çokça tercih edilen en bilindik tariflerden biridir.
Yazının devamında da bu önemli tarifi ilk defa deneyecekler için tavuk terbiyesi tarifinin adım adım uygulanışı ve tavuk terbiyesi için gerekli malzemeler detaylı olarak anlatılmıştır. Kolay gelsin.

Tavuk terbiyesi için gerekli malzemeler

  • Tavuk
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Zencefil
  • 2-3 diş sarımsak
  • 150-200 gram yoğurt
  • Yeterli miktarda tuz
  • Zerdeçal
  • İstenen miktarlarda karabiber ve kırmızı biber
  • Varsa istenen miktarlarda diğer baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; satndart 3-5 kişilik servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını buna göre ayarlamaları gereklidir.

Tavuk terbiyesi tarifi nasıl yapılır?

  • Tavuk terbiyesi tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım hazırlıkların geçirilmesi ve tavuk terbiyesi tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Tarifin büyük bir kısmı, tavuk terbiyesi sosunu oluturmak üzerine olduğu için; gerekli olan malzemeler buna göre dilimlenmeli, ufalanmalı, vs.
    İşlemlerden geçirilmelidir. Öncelikle; sarımsaklar ezilmeli ve ufalanmalı, tavuk terbiyesi sosuna katılmak üzere mümkün olduğunca küçük toz parçalar haline getirilmelidir. Alınan tavuk da güzelce yıkanıp temizlendikten sonra; ilerideki adımlarda oluşturacak olan sosa bulandırmaya ve karıştırmaya yetecek küçüklükte parçalara dilimlenmelidir. Tavuk dilimleri ne kadar küçük olursa, tavuk terbiyesi tarifi için o kadar iyi olacaktır. Ayrıca; tavuk terbiyesi sosunun hazırlanacağı, çırpma işlemine uygun bir kabın ve bir streç film, folyo, vs. Gerecin de şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tavuk terbiyesi tarifine başlanabilir. En başta bahsedildiği gibi tarif boyunca tavuk terbiyesi sosu hazırlanacaktır. Bu adım için tavuk hariç tüm malzemeler sırasıyla kullanılacaktır. Malzemelerin hepsi birden çırpma kabına boca edilip de karıştırılabilir; fakat bu durum karışımın özleşmesini ve homojen bir hal almasını zorlaştıracaktır. Malzemelerin sırayla ve her bir aralıkta karıştırarak eklenmesi tavsiye edilir. İlk olarak 150-200 gram yoğurt ile ezilmiş olan 2-3 diş sarımsak bu çırpma kabına konur ve bir çırpı, kaşık, vb. Gereç yardımıyla karıştırılmaya başlanır. Sarımsak ve yoğurt iyice birbirine karışıp sarımsaklı yoğurt görünümü aldıktan sonra da istenen miktarda zencefil ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı aynı kaba eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Zencefil tıpkı sarımsak gibi yoğurdun içinde kaybolacaktır. Fakat zeytinyağı tam olarak çözünmeyeceğinden; onun göz kararınca özleşmesi ve homojen bir görünüm alması yeterlidir. Ardından da istenen miktarda zerdeçal eklenir ve aynı şekilde karıştırılır. Tüm bu temel malzemelerden sonra 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz, kırmızı biber, karabiber ve tamamen isteğe bağlı olarak diğer baharatlar da eklenir. Baharatlar da tavuk terbiyesi sosuyla iyice özleşinceye kadar karıştırma işlemi yapılır. Böylece tavuk terbiyesi sosu tamamlanmıştır.
  • Tavuk terbiyesi sosu yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilmelidir. Bunun için bir gece ya da gün içinde eş değer bir süre yeterli olacaktır. Zaman tasarrufu olması açısından; tavuk terbiyesi sosunun yemek yenecek günden önceki akşam hazırlanması ve ertesi günde tarifin tamamlanması tavsiye edilir. Buzdolabına konmadan önce tavuk terbiyesi sosu tabi ki bir streç film, folyo, vs. Gereçle kapatılmalıdır.
  • Artık tavuk terbiyesi tarifi bitmek üzeredir. Geriye sadece pişirmesi kalmıştır. Bir gece bekletilen tavuk terbiyesi sosu (İçinde tavuk da bulunmaktadır) buzdolabından alınır. Mangalda, ocakta, fırında, vb. Akla gelebilecek her türlü yöntemle tamamen isteğe bağlı olarak pişirilir. Tavuk terbiyesi pişirilirken ayrıca dikkat edilmesi gereken çok önemli bir püf nokta yoktur. Her tavuk yemeğinde geçerli olan kurallara göre pişirilmelidir.
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tavuk terbiyesi tabaklara konur ve servis edilir.
  • Tavuk terbiyesi tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır, afiyet olsun.
20.01.2024 01:20:21
Tavuk Terbiyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Terbiyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tavuk Terbiyesi"
Tavuğun terbiyesi nasıl yapılırsa alınacak lezzette o kadar fazla oluyor. Bu nedenle en sağlıklı terbiyeleme işlemini nasıl yapabiliriz? Kolay olması benim için çok önemli. Çünkü bir erkek olarak bu gibi işlerle aram çok iyi değil.
Ekrem . 28.09.2018 23:29:19

Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer

Fırında tavuk kaç dakikada pişer, fırında pişirilen tavuğun pişme süresi nasıl hazırlandığına bağlıdır. Fırında pişirdiğiniz tavuk bütün haldeyse daha u...
Devamını Oku

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi; evde kendi kendine döner yapmak isteyenler için özel, biraz özgün bir tariftir. Yani itiraf etmek gerekirse pek de yaygın olarak başvuru...
Devamını Oku

Fırında Izgara Tavuk

Fırında ızgara tavuk, ızgara yapmak hem meşakkatli hem de itina isteyen bir iştir. Fakat fırınınızın ızgara bölümü var ise gayet temiz ve ızgara tadında...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Baget

Fırında tavuk baget, tavuk ile hazırlanan yemek seçeneği oldukça fazla olduğu gibi, pratik bir şekilde de hazırlandığı için fazlaca tercih edilen bir et...
Devamını Oku

Fırında Tavuk İncik

Fırında tavuk incik, hazırlanması oldukça kolay olan ve siz diğer yemekler ile uğraşırken kendi, kendine fırında pişebilen bir yemektir. Özel akşamlar i...
Devamını Oku

Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Fırında beşamel soslu tavuk, misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz harika bir tavuk yemeğidir. Sürekli aynı tarifleri hazırlamaktan ve yemekten bıktı...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Tavuk

Fırında kremalı tavuk, zor günler de yapılabilecek en kolay tavuk yemeklerinden bir tanesidir. İftar menüsünde, kalabalık gelecek misafirler için yahut ...
Devamını Oku

Erişteli Tavuklu Salata

Erişteli tavuklu salata, Erişteli tavuklu salata besin değeri oldukça yüksek bir salata çeşididir. İnsan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Her ne kadar...
Devamını Oku

Patates Püreli Tavuk

Patates püreli tavuk, yaz sıcaklarında hafif bir yemek tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Yanında bol salata ile tek başına bir öğün oluştu...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri Kızartması

Tavuk Ciğeri Kızartması, Ciğer sevmeyenlere bile sevdirecek cinsten bir tarif sunacağız. Yani aslında nesillerden nesillere geçecek çok kıymetli bir tariftir...
Devamını Oku

Tencerede Tavuklu Patates

Tencerede Tavuklu Patates, tavuk ile patates birbirine çok yakışan ve oldukça lezzetli bir yemek olmaktadır. Tavuklu patatesi tencerede, fırında, güveçte ve ...
Devamını Oku

Tavuk Kızartma

Tavuk kızartma; tavuklu yemekler arasında diğerlerine nazaran biraz daha zahmetli bir tarif olmasına rağmen, özellikleri ev hanımlarının akşam yemeği menüsünde...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Kızartması

Fırında tavuk kızartması hem hafif hem de besleyici özelliği fazla olan bir tavuk yemeğidir. Günün her vaktinde afiyetle tüketeceğiniz fırında tavuk kız...
Devamını Oku

Patatesli Tavuk Haşlama

Patatesli tavuk haşlama, klasik yemeklerden ve kızartma türü gıdalardan sıkılmış iseniz size önereceğimiz patatesli tavuk haşlama ile sağlıklı bir yemek...
Devamını Oku

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu patates yemeği: herkes tarafından sevilen bir yemektir. Sulu yemek denildiğinde akla gelen ilk yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Büyük küçük h...
Devamını Oku

Tavuk Külbastı

Tavuk külbastı, kemiksiz tavuk eti ile muhteşem bir sos hazırlayarak harika lezzette bir yemek hazırlayabilirsiniz. Muhteşem bir sosla pratik ve lezzetl...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için güzel bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ayrıca ramazan ayının yaza dek gelmesi ile yemek seçeneklerimiz de...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et yemeyen kişiler için tavuklu karnıyarık alternatif bir tercih olarak düşünülebilir. Karnıyarık, yemek kültürümü...
Devamını Oku

Tavuk Marine

Tavuk marine beyaz et sınıfında yer alan tavuk etine lezzet katmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Tavuk marine yani tavuk etinin terbiye edilmesi demektir. Ma...
Devamını Oku

Barbekü Soslu Tavuk

Barbekü soslu tavuk, barbekü sos et yemeklerine çok yakışan bir sos türüdür. Size et yemeklerini soslayarak hazırlamayı ve yemeyi seviyorsanız barbekü s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fırında Tavuk Kaç Dakikada Pişer
Tavuk Döner Terbiyesi
Fırında Izgara Tavuk
Fırında Tavuk Baget
Fırında Tavuk İncik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024