Tavuklu enginar yemeği, enginar birçok şekilde pişirilerek tüketilebilen bir sebzedir. Tavuklu enginar yemeği sadece bu çeşitlerden bir tanesidir. Enginar tam bir karaciğer dostu olmakla birlikte, bedensel ve zihinsel yorgunluğu da iyi gelen nadir sebzelerden biridir. Enginar oldukça fazla faydası olan mucizevi bir sebzedir. Birçok yöntemle pişirilebilmesine rağmen daha çok zeytinyağı ile pişirilerek tüketilmektedir.
Fakat tavuk eti kullanılarak pişirilirse lezzetine doyum olmaz. Bol limon ilaveli, taze soğanlı ve tavuk eti ile pişirildiğinde zeytinyağı ile pişen yemekleri sevmeyenlere muhteşem bir alternatif olacak. Tavuklu enginar yemeğinin tarifine geçmeden önce kısaca enginarın sağlık için faydalarına göz atalım.
Enginarın Faydaları Nelerdir?
- Enginar böbrek ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderici bir etkisi vardır
- Kanda şeker düzeyini ayarlar ve kolesterolü düşürücü bir etki sağlar
- A, C vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahiptir
- İştahı arttırır
- Ter kokusunu giderir
- Yüksek ateşin düşmesini sağlar
- Rahim, prostat ve meme kanserine karşı iyi gelir
- Romatizma ile alakalı şikâyeti olanların şikâyetlerini azaltıcı bir etki sağla
Enginar Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerenler Nelerdir?
- Enginar satın alırken kılçık ile karşı karşıya kalmamak için ufak boyları tercih edilmelidir
- Enginar çabuk kararan bir sebze olduğu için, haşlanırken bol limon kullanılmalıdır
- Enginar oldukça kolay pişer, bu nedenle enginarın pişme ısısı düşük olmalıdır.
Tavuklu Enginar Yemeği
Tavuklu Enginar Yemeği İçin Gerekli Malzemeleri
- 5-6 adet enginar (Temizlenmiş)
- 2 tane tavuk göğsü
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 6 diş sarımsak
- 10 dal yeşil soğan
- 1 tutam dereotu
- 2 adet limon
- 1 çorba kaşığı un
- Karabiber, tuz, sıvı yağ
Tavuklu Enginar Nasıl Yapılır?
Tavuklu enginar yemeği için kullanacağınız enginarlı bol limonlu suyun içinde hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuk etlerini yıkadıktan sonra kuşbaşı şeklinde doğrayın. Yanmaz tavaya 1-2 kaşık sıvı yağ ekleyerek ısıtın. Isınan yağda doğradığınız tavuk etlerini hafif kavurun. Kuru soğan ve sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde doğrayıp, kavrulan tavuk etlerinin üzerine ilave ederek kavurmaya devam edin.
Kavrulan malzemelerin üzerine 1 çorba kaşığı un dökerek karıştırın. Malzemelerin üzerine enginarı haşladığınız sudan 2 çay bardağı kadar alarak dökün. Yarım limon suyunu da ekleyerek tüm harcı karıştırın.
Yeşil soğanları iyice yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Tuz, karabiber, doğradığınız yeşil soğanlar ve enginarları malzemelerin üzerine ilave edip, kısık ocakta 10 dakika kadar pişirin. Yemek piştikten sonra üzerine ince kıyılmış dereotu ve 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ilave edin. Tavuklu enginar yemeği servis için hazır.
Afiyet olsun.