Tavuklu Büryan Tavuklu büryan, kökeni Hint mutfağına dayanan ve "Biryan" adını Farsça bir kelimeden alan bir yemektir. Farsça’da "ateşte kızartılmış et veya tavuk" anlamına gelir. Bu yemek, hemen hemen herkes tarafından kolaylıkla yapılabilir ve belirli bir yöreye ait değildir. Hint mutfağında, tavuk ağır ateşte yavaşça pişirilir ve üzerine pilav eklenerek biraz daha pişirilir. Bu yönteme "Biryan" adı verilir. Şimdi, Tavuklu Büryan yemeğimizin malzemelerini incelemeye başlayalım. Tavuklu Büryan Malzemeleri
Tavuklu Büryan Nasıl Yapılır? İlk olarak, pirinçlerimizi güzelce yıkayıp nişastasından arındırıyoruz. Ardından, sıcak suyumuzu derin bir tencereye döküp ocağa koyuyoruz. Yıkamış olduğumuz pirinçleri suyun içine atıyoruz. Tavuklarımızı temizleyip bir tencereye koyuyoruz ve haşlanmak üzere ocağa koyuyoruz. Soğanımızı güzelce soyup rendeliyoruz. Rende sevmeyenler ince doğrama yapabilirler. Bir tencereye rendelediğimiz veya doğradığımız soğanları koyup kavruluncaya kadar yüksek ateşte pişiriyoruz. Daha sonra, kavrulunca naneyi üzerine serpiyoruz. Pirinçlerimizi ocaktan alıp onları da soğan ve nanemizin üzerine ilave ediyoruz ve pişirmek üzere bırakıyoruz; bu esnada tuz ilave ediyoruz. Pirinçler piştikten sonra yayvan bir kaba (borcam veya herhangi bir yayvan tepsi tercih edilebilir) döküyoruz. Tavuğu koyacağımız yerde pirinçlerin fazla olmamasına özen gösteriniz. Tavuğu pirincin üzerine koyduktan sonra üzerine sıcak su ilave edip 200 derecelik fırına tepsimizi sürelim. Fırında tepsimizi, tavuk kızarana kadar ve pirinç suyunu çekene kadar bekletelim. Daha sonra, yemek tepsimizi fırından çıkarıp biraz ılımasını bekleyelim. Servis esnasında pilavımızın güzel gözükmesi için şekilli bir kaseye koyup ters çevirebilirsiniz. Yanına da tavuk budu ekleyerek harika bir görüntü elde edebilirsiniz. Üzerine 1 tatlı kaşığı pul biber, kekik, nane ve karabiber serperek süsleyebilirsiniz. Eminim böyle daha da renkli bir görüntü çıkacaktır. Tavuklu büryan yemeğimizin yanında yoğurtlu salatalar veya patates püresi tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun. |