Fırında Tavuk Pirzola
Fırında tavuk pirzola, zamanı kıymetli olanlar için pratik olduğu kadar da lezzetli bir tavuk yemeğidir. Zahmetsiz bir şekilde hazırlayarak, fırında tavuk pirzola ile sofralarınızı şölene çevirebilirsiniz. Görüntü ve sunum açısından da harika bir seçenek olan fırında tavuk pirzola nasıl hazırlanır? Hangi malzemeler kullanılır? Yemek tarifimize geçmeden önce tavuğun kısaca faydalarını özetleyelim.
Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir?
- Tavuk eti, kırmızı ete nazaran daha fazla tercih edilen bir et çeşididir. Daha fazla tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Kırmızı ete nazaran daha ucuzdur ve besleyici özelliği kırmızı etten daha fazladır.
- Tavuk eti, et ürünleri arasında en iyi protein kaynağıdır.
- Tavuk eti ile yüzlerce çeşit yemek yapılarak sofralar süslenebilir.
- Vücutta bulunan hücrelerin artması ve devamlı yenilenmesi için yararlı bir gıdadır.
- Derisi sıyrılarak hazırlanmış tavuk eti, kolesterol sorunu olan kişiler için tavsiye edilmektedir.
- Tavuk eti, sindirimi en kolay olan besinlerdendir.
- Tavuk eti ile hazırlanan yemekler hem pratik hem de çok kolay pişmektedir.
- Diyet uygulayan kişilerin diyet listelerinde bulundurması gereken bir gıdadır. Çünkü protein yönünden iyi bir kaynaktır ve yağ oranı çok düşüktür. 100 gram tavukta yaklaşık 25 gram protein bulunur.
- Gebelerin alması gereken B12 vitamini yönünden zengin olan tavuk, gebeler için oldukça faydalıdır. Çünkü tavuk eti, B12 vitamininin en zengin kaynağıdır.
- Sinirlerin yatışmasını sağlayarak uyku düzeni için faydalı bir besindir.
- Suyu kullanılarak hazırlanan çorba, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi gelir.
Tavuk Etini Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Tavuk pişirirken kullanılan yöntemlere ya da şartlara bağlı olarak bazı vitaminlerini yitirebilir. Bu tür olasılıklara yol açmamak için pişirme yöntemine çok özen gösterilmelidir.
- Tavuk eti eğer ızgara ya da mangalda pişiyorsa kömürleşmesine izin verilmemelidir. Çünkü kansorejen maddelerin oluşma ihtimali artar.
- Tavuk etini pişer pişmez tüketmeye özen gösterilmelidir. Isınan tavuk etlerinde besleyici değerinde azalma olabilir.
Fırında Tavuk Pirzola İçin Gerekli Malzemeler
- 6 tane tavuk pirzola (Kişi sayısına bağlı olarak artırılabilir)
- 3-4 diş sarımsak
- 2 tane orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Yeterli miktarda tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Fırında Tavuk Pirzola Nasıl Yapılır?
Yemeğimizi yapmaya tavuk pirzolaların derilerini sıyırmadan iyice yıkayarak başlayalım. Bol suda yıkadığımız pirzolaları süzülmeleri için süzgece alalım. Yemeğin sosu için, çukur bir kabın içine yarım çay bardağı sıvı yağ, pul biber, kekik, karabiber ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından, hazırladığımız sosun içine suyu süzülen tavukları atarak homojen bir şekilde karıştıralım. Kabın ağzını streç film ile sıkıca kapattıktan sonra buzdolabına alarak birkaç saat bekletelim. Buzdolabında yeteri kadar bekleyen pirzolaları dolaptan alarak fırın kabına sıralayalım.
2 adet domatesin kabuklarını soyduktan sonra çukur bir kaba rendeleyelim. Üzerine sarımsakları soyarak rendeden geçirelim. Arzuya göre baharat ve tuz ekledikten sonra iyice karıştıralım. Karışımı fırın kabına sıraladığımız tavuk pirzolaların üzerine eşit şekilde dökelim.
Hazır hale gelen yemeğimizi, 200 derecede ısıttığımız fırına vererek 45 dakika kadar pirzolalar kızarana dek pişirelim. Tavuklar kızardığında fırında tavuk pirzola servis için hazır olacaktır. Sıcak olarak servise sunalım.
Afiyet olsun. |
Fırında tavuk pirzola yaparken sosu hazırlayıp tavukları buzdolabında bekletmek gerçekten lezzet farkı yaratıyor mu? Ayrıca, tavuk pirzolaların derilerini soymadan pişirmek daha mı iyi sonuç veriyor?
Cevap yazMerhaba Yalın,
Evet, tavuk pirzolalarını soslayıp buzdolabında bekletmek gerçekten lezzet farkı yaratıyor. Marine etme işlemi, sosun tavuğun içine iyice işlemesini sağlar ve daha yoğun bir tat elde edersiniz. Bu yöntemle tavuğunuz daha yumuşak ve aromalı olur.
Tavuk pirzolalarını derileriyle pişirmek de genellikle daha iyi sonuç verir. Deri, pişirme esnasında tavuğun suyunu ve lezzetini muhafaza eder, böylece daha sulu ve lezzetli bir yemek elde edersiniz. Ancak, bu tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. Eğer daha hafif bir yemek istiyorsanız, derilerini soyarak da pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun!