Tavuklu Salata Tavuklu salata, kolaylıkla hazırlanabilen ve hafif bir şeyler yemek isteyenler için tek başına bir menü olabilecek nitelikte bir salata tarifidir. Leziz bir salata olan tavuklu salata, forma girmek isteyenler ve sağlıklı yaşamı tercih edenler için harika bir alternatif olacaktır. Mutlaka denemeniz dileğiyle. Tavuklu salata tarifine geçmeden önce tavuğun faydalarına göz atalım. Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir? Hayvansal besinlerden olan protein oranı yüksek süt ve süt ürünlerinin yanı sıra hayvansal etler, sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu nedenle insan vücudu uzun süreli olmayan protein azlığı ile baş edebilse de uzun süreli eksiklikle baş edemez. Beyaz et dediğimiz tavuk eti, kırmızı ete nazaran daha da sağlıklıdır. Tavuk etinden sağlanan proteinlerin sindirilme oranı %90 ile %100 arasındadır. Ancak tahıllardan alınan proteinlerin sindirilmesi %75 ile %90 arasında değişmektedir. Tavuklu Salata İçin Gerekli Malzemeler
Tavuklu Salata Nasıl Yapılır? Tavuklu salatamızın yapımına öncelikle yarım kg tavuk göğüs etini yıkayarak başlayalım. Ardından 2 diş sarımsağın kabuklarını soyarak iyice ezelim ve yarım çay bardağı zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı kekiği bir kabın içinde çırparak karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımı ince dilimler şeklinde kesilmiş tavuk etlerinin üzerine tek tek iyice sürelim ve üzerini bir kapak yardımıyla kapatarak 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmesi için bekletelim. Bu sürenin sonunda tavuk etlerini dolaptan çıkararak teflon bir tavanın içine tek tek dizelim ve tavanın üzerine alüminyum folyo ile kaplayarak ara sıra kontrol ederek pembeleşinceye kadar kızartalım. Tavuk etleri arkalı önlü çevrilerek piştikten sonra tavamızı ocaktan alalım. Daha sonra 2 adet salatalık ve 2 adet havucu bol suda yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak verev dilimler şeklinde dilimleyelim. Ardından 8-10 adet marul yaprağını bol suda yıkadıktan sonra elimizle parçalayıp salata tabağımızın tabanına yerleştirelim ve üzerine düzgün bir şekilde dilimlenmiş salatalık, havuç ve çeri domateslerini yerleştirelim. Üzerine teflon tavada pişirip kızarttığımız tavuk etlerini uzun şeritler şeklinde dilimleyerek, döşedikten sonra 1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır tanelerini serpiştirelim. Birer tutam maydanoz ve dereotunu bol suda yıkadıktan sonra doğrayarak salatamıza ilave edelim. Salatamızın sosunu hazırlamak için bir kabın içine 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı, yarım limon suyu, 2 çorba kaşığı kadar sirke, 2 çorba kaşığı kadar nar ekşisi, yeteri kadar tuz ve 1 çay kaşığı kadar kırmızı pul biber ilave ederek iyice çırpalım. Hazır hale gelen salata sosumuzu servis sırasında salatamızın üzerine gezdirerek servise sunalım. Afiyet olsun. |
Bektöre
20 Mayıs 2024 PazartesiTavuklu salata yapmak istiyorum ama sabah kahvaltısında yenme gibi bir ihtimali var mıdır? Daha önce bu salata türünü ne yaptım ne de yedim. Bu nedenle tam bilmiyorum kusura bakmayın.
Cevap yazAdmin
20 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba Bektöre,
Tavuklu salata sabah kahvaltısında da yenebilir, ancak genellikle öğle ya da akşam öğünlerinde tercih edilir. Besleyici ve doyurucu bir seçenektir, bu nedenle kahvaltıda yemek isterseniz rahatça tercih edebilirsiniz. Önemli olan sizin damak zevkiniz ve tercihlerinize uygun olup olmadığıdır.
Afiyet olsun!